Groot was het geluk van Peter Luts en DJ Ward toen ze begin deze week bericht kregen dat hun muziekproject LARCO met de single ‘ANDES’ op de Nederlandse radiozender 538 tot ‘Dance Smash’ van de week werd gekroond. Je moet weten dat de plaat al meer dan een jaar oud is, en plots, ogenschijnlijk uit het niets, beweegt er wat. Opgepikt worden door de juiste zender en op het juiste moment kan genoeg zijn om de boel in gang te zetten.

Radio 538 is in Nederland dé toonaangevende commerciële zender, zeker op het vlak van dance. Het duo vertoeft dus met hun Dance Smash in een erelijst waar je namen kan terugvinden als Avicii, Hardwell, Martin Solveig, Dj Fresh, Calvin Harris, zeg maar de groten der aarde.

‘Het is echt wel een toonaangevende titel, we mochten al veel felicitaties van collega’s uit de muziekindustrie in België en Nederland ontvangen, iedereen die maar iets te maken heeft met muziek, heeft die lijst wel in de gaten … ’ aldus Peter en Ward.

De track ‘Andes’ wordt gekenmerkt door een aanstekelijk Peruviaans deuntje en kan je thuisbrengen onder het steeds populairder wordende genre ‘deephouse’. Het verhaal achter de plaat is ook wel leuk. We kennen allemaal de Peruviaanse straatmuzikanten, die in winkelstraten concerten geven en cd’s verkopen. Een kleine 15 jaar geleden kwam Peter voorbij zo’n groepje en merkte een leuk deuntje op. Hij kocht een cd met het idee er misschien iets mee te doen. En voilà, zoveel jaar later herwerkte hij het deuntje samen met collega dj Ward tot een zeer aanstekelijke dance-track.

‘Er ging wel wat tijd over tot we de gebruikte sample konden clearen, wat eigenlijk zoveel betekend als de toestemming krijgen van de originele componist om een stukje muziek uit zijn track te gebruiken. Het is geschreven door een Peruaan die ergens in het Andes gebergte leeft. Het was dus echt niet zo simpel als ‘een mailtje sturen of bellen’. Er zijn op de klassieke manier brieven heen en weer gestuurd. En na een hele tijd kregen we de ‘go’ waarop we gehoopt hadden … ‘ aldus Peter en Ward.

Het smaakt naar meer, want ondertussen is er een hele hype rond de plaat en is er veel vraag van buitenlandse platenlabels. Er zijn al contracten afgesloten met labels in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Polen en zijn er vergevorderde contacten voor nog meer buitenlandse deals. Onder impuls van onze noorderburen gaat dus Europa stilaan plat voor het aanstekelijke deuntje. De toekomst ziet er voor het Limburgse duo Larco veelbelovend uit.

In ieder geval is LARCO met hun eerste single ‘ANDES’ flink op weg om de zomerhit van 2015 te worden, zeg maar de ideale soundtrack bij de hittegolf, want de track straalt letterlijk zomer uit.

Beluister hier de track: https://youtu.be/xoWizpVLPe4

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: