De term blackgaze is onlosmakelijk verbonden met de Franse band Alcest. Zij waren een van de eerste die de kracht van black metal wisten te verbinden met het dromerige van shoegaze. Het zorgde ervoor dat het duo een eigen muzikale niche wist te veroveren waar ze tot op heden nog altijd heer en meester zijn.

Op het album Shelter (2014) liet de band een groot deel van het ruigere black metal geluid achter zich. Het album was veel toegankelijker in vergelijking met eerder werk. Echter, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De Fransen keren op Kodama weer terug naar het geluid zoals op hun klassieker Écailles De Lune (2010). Gelukkig is het niet simpelweg herkauwen van wat ze eerder hebben gedaan, maar blijven innoveren.

Muzikaal haalt Alcest zijn inspiratie uit bands als The Smashing Pumpkins, Tool, Dinosaur Jr, Grimes en The Cure, tekstueel en visueel heeft frontman Neige dit maal gekeken naar de Japanse kunst en cultuur. De anime film Princess Mononoke van Hayao Miyazaki is de basis geweest voor Kodama. De dualiteit van het leven in twee werelden vormt de kern van de film, deze dualiteit vind je overal terug in het album. Zo ook in het artwork van het Franse grafische duo Førtifem. Visueel is het een hommage aan Japanse kunstenaars als Takato Yamamoto, een beeldend contrast tussen natuur & stedelijkheid, jeugdigheid & dood, vrouwelijkheid & dierlijkheid.

Met Kodama heeft Alcest zijn eigen grenzen eens te meer verlegd. Het is een band die blijft vernieuwen en blijft boeien. Kodama komt op 30 september 2016 uit via Prophecy Productions, distributie in de Benelux door Suburban Distribution.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over