Opgerakeld van ergens diep, uit een abstracte spiraal van geluid en beweging, een sensatie waar tijd en ruimte loskomen en tegelijk samenvallen, hebben de muzikanten van Black Flower iets tastbaars gekneed, het album ‘Artifacts'. Hun tweede fullalbum klinkt internationaal en tijdloos. Oosterse invloeden, Ethiodub en jazz kruisen elkaar moeiteloos. Fantasie en werkelijkheid lijken met elkaar te versmelten. Kortom: uniek voedsel voor geest en lichaam.

Met saxofonist/fluitist/componist Nathan Daems (Ragini Trio, Dijf Sanders, Antwerp Gipsy Ska Orkestra) op kop streeft deze instrumentele band naar originele muziek.‘Brothers down the road’ zijn Jon Birdsong (dEUS, Beck, Calexico) op kornet, Simon Segers (Absynthe Minded, De Beren Gieren, Stadt) op drum, Filip Vandebril (Lady Linn, The Valerie Solanas, Antwerp Gipsy Ska Orkestra) op bas en Wouter Haest (Los Callejeros, Voodoo Boogie) op keys.

Het Ethiopisch element, destijds wereldwijd verspreid door Mulatu Astatke, zal er voor de meesten onder ons uitspringen. Maar Black Flower gaat verder en vermengt deze met oosterse toonladders, afrobeat à la Fela Kuti, jazz op z’n John Zorns en meer westerse muziektradities zoals rock en dub. Deze muzikale melting pot wordt zonder twijfel ingegeven door Nathans verre reizen en veelzijdige en kleurrijke leefomgeving Brussel.

Waar het goed onthaalde debuutalbum Abyssinia Afterlife (2014, W.E.R.F. / Zephyrus Records) baadde in een sfeer van psychedelica en mythische figuren, laat Black Flower zich dit keer leiden door de fascinatie voor oude en hedendaagse culturen. Albumtitel Artifacts verwijst naar eeuwenoude, breekbare voorwerpen of gereedschappen die aan de basis liggen van het ontstaan van de menselijke cultuur. Zonder die ‘artifacts’ zou het heden er helemaal anders uit zien. Het ogenschijnlijk breekbare wordt plots een heel krachtig element van verbinding. Vermeng dit met de persoonlijke muzikale achtergrond van de muzikanten en je krijgt een plaat met een tijdloos aura. Artifacts is een synthese van verschillenden culturen, van het verleden en het heden en van persoonlijke en collectieve herinneringen. Het is de soundtrack van de moderne werkelijkheid, gebaseerd op de dingen die ons verbinden.

Originaliteit zonder ingewikkeld te willen zijn, ruimte laten voor fantasie en de creatie van een organische sfeer: Het zijn de ingrediënten waarmee Black Flower aanspraak maakt op een eeuwenoud menselijk ritueel: dansen! ... Maar ook in een andere setting komt Black Flower tot zijn recht. Wie ze reeds zag in een jazzclub zal verheven achter gebleven zijn, wie ze meemaakte tijdens een laatavond show zal niet hebben kunnen stilstaan. De band manipuleert haar omgeving zoals alleen oerdegelijke muzikanten dit kunnen. Een troef die hen al verschillende malen tot in Engeland, Frankrijk, Nederland en Duitsland bracht.

  • ...Pretty legit if you ask me – LeFto, Studio Brussel
  • Briljant – Gilles Peterson, BBC Radio 6
  • Eén van België’s Beste Bands van de afgelopen jaren (...) Black Flower speelt nooit een noot zonder meteen te grooven! - Kurt Overbergh, Ancienne Belgique
  • ‘Artifacts’ is uit vandaag op NEWS.

Live

  • 01.11 De Centrale, Gent
  • 03.11 Ancienne Belgique, Brussel
  • 04.11 Cactus Club – MaZ, Brugge
  • 16.11 De Studio, Antwerpen
  • 17.11 Muziekodroom, Hasselt
  • 22.11 STUK, Leuven

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over