Anouk Antonissen

We kennen het allemaal: het verhaaltje van Assepoester. Talloze keren is het ons voorgelezen toen we klein waren. Iedereen kan zich nog levendig inbeelden hoe het lieve meisje werd mishandeld door haar stiefzussen, maar met behulp van een vleugje magie toch nog lang en gelukkig leefde. Opera Zuid en De Efteling slaan de handen in elkaar om dit aloude sprookje weer tot leven te wekken.

Het vertelseltje met het glazen muiltje heeft door de eeuwen heen heel wat transformaties doorgemaakt. Van bloederige verhalen waarin gemoord wordt of lichaamsdelen worden afgesneden, tot eind-goed-al-goed plots. Rossini componeerde zijn eigen Assepoester begin 19e eeuw en koos daarbij voor een vrolijke versie van het verhaal. Resultaat: La Cenerentola, een komische opera in Italiaanse stijl die het sprookje alle eer aan doet.

Opera Zuid brengt met La Cenerentola een ware ode aan het sprookjesgenre. Hun inspiratie halen ze uit de wondere wereld van De Efteling. Het kostuum-, decor- en lichtontwerp ligt in handen van het team dat de magie achter het themapark creëert. Een zeer succesvolle samenwerking zo blijkt. De scènebeelden en kostuums zijn prachtig en met veel oog voor kleur en detail ontworpen. Je waant je meteen middenin een sprookje.

La Cenerentola was een waar genot om naar te kijken. Van Elmar Gilbertsson, met prachtige Rossini-stem, in de rol van de prins kan ik alleen maar blij worden. Ook Marcel Van Dieren sprong eruit als 'boze stiefvader' met geweldig komisch talent. Karin Strobos vertolkte met een mooie naturel de titelrol. Af en toe miste ze echter wat draagkracht om boven het orkest uit te komen. Hetzelfde gold voor de twee stiefzusjes en Dandini, al deed het geen afbreuk aan het geheel.

Humor is een belangrijk onderdeel van de voorstelling. Zelfs in de boventitel zitten grapjes verwerkt. De regie is nogal clichématig waardoor het er soms net iets te dik bovenop ligt. Die keuze is echter wel begrijpelijk binnen het sprookjeskader. De komische timing had hier en daar wat strakker gekund, vooral bij het ensemble was dit het geval. Toch werd er heel wat afgegrinnikt in de zaal.

Wat je kan verwachten bij een avondje La Cenerentola is een leuke familieopera die geen moment gaat vervelen. De ouverture blijft een beetje eentonig, maar zodra het verhaal begint word je stante pede teruggekatapulteerd naar de sprookjeswereld waarin je je vroeger voor het slapengaan bevond. Ideaal voor iedere operaliefhebber, maar ook voor wie nieuw is in het genre.

La Cenerentola wordt in het Italiaans gezongen met Nederlandse boventiteling. De voorstelling toert nog tot 2 juli 2015 doorheen Nederland.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
La Cenerentola - Opera Zuid
Datum: 
23/05/2015
Locatie: 
Schouwburg Tilburg