Op 25 juni verschijnt bij Borgerhoff & Lamberigts het boek Belgium: The Vinyl Frontier Pt. 2. Al even plezant: op dezelfde dag gaat in Fort Napoleon (Oostende) de gelijknamige tentoonstelling open. Ze loopt de zomer lang.

Kort samengevat: het LP-vormige boek Belgium: The Vinyl Frontier Pt. 2 is een eerbetoon aan de beste Belgische platenhoezen ooit. Het staat - uiteraard - vol hoezen, maar ook vol interviews met bekende (en vooral interessante) muzikanten, ontwerpers en fotografen.

Belgium: The Vinyl Frontier Pt. 2

Naar aanleiding van Record Store Day bracht Red Bull Elektropedia twee jaar geleden het boek Belgium: The Vinyl Frontier uit, op duizend genummerde exemplaren (en op single-formaat). In het boek stonden zeven portretten van Belgische vinylverzamelaars, onder wie Lefto en Stefaan Vandenberghe, en op een halve dag tijd waren alle exemplaren weg. Omdat we nadien nog ontzettend vaak de vraag kregen voor een tweede druk - was nooit een optie; limited is limited - hebben we de interviews een jaar later ook online gezet: www.vinylfrontier.be.

Een Facebook, Instagram, Twitter en krant verder is Red Bull Elektropedia’s Belgium: The Vinyl Frontier klaar voor een tweede boek, op een grotere oplage (en op LP-formaat). Het komt deze keer ook uit bij een uitgeverij, Borgerhoff & Lamberigts, dus zal het niet enkel in de kleine platenwinkels liggen, maar ook in de grote boekhandels.

De klemtoon van het tweede deel ligt op Belgische platenhoezen. Het afgelopen jaar hebben we zitten graven in het immense archief van Kunstenpunt (vroeger Muziekcentrum Vlaanderen) en in de evenzeer immense collecties van onder meer de verzamelaars uit het eerste boek. We gingen op zoek naar de beste Belgische platenhoezen ooit. 7”, 10”, 12”, het formaat was van geen tel, en de populariteit van de muzikanten al helemaal niet. Het moesten gewoon onwaarschijnlijk straffe hoezen zijn.

Verwacht dus geen vervolg op Belpop. Aan het puike naslagwerk van Jan Delvaux valt weinig toe te voegen. Maar we willen er wel nog iets anders naast zetten: een boek met 384 sterke en vaak ook legendarische hoezen, waarvan een kwart paginagroot, en verder ook met interviews met onder meer Tom Barman, David Dewaele, Ever Meulen, Marcel Vanthilt, Mickael Karkousse, Arno, Mauro, Michel Moers, Tim Vanhamel, Ludo Mariman, Bent Van Looy, Philip Catherine, Rinus Van de Velde en - jawel - Burt Blanca.

Tegelijk opent op zaterdag 25 juni in Fort Napoleon in Oostende de gelijknamige expo, met hoezen uit het boek, maar ook nog andere opmerkelijke Belgische covers.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: