Pascale Naessens (47) verkoopt in Vlaanderen al jarenlang de meeste kookboeken en ook haar keramiek slaat aan bij het grote publiek. Twee goede redenen om het fenomeen Pascale Naessens te belichten, vond Luk Alloo.

Alloo volgt maandenlang de drukke agenda van Pascale en interviewt haar tijdens het schrijven van haar zevende culinair boek. Opmerkelijk is dat Pascale zich echt bekwaamt in haar materie. Ze geeft sinds jaar en dag lezingen over gezonde voeding en stilaan begint een heuse beweging te ontstaan die zweert bij de filosofie van Pascale.

Pascale blijft zich voortdurend informeren en zoekt ook inspiratie in de wetenschap. Ze is aanwezig op een voedingscongres in Rotterdam waar professoren en artsen hun kennis met elkaar delen. Die theoretische elementen neemt ze mee in het creëren van haar gerechten. Pascale geeft wekelijks één of twee lezingen overal ten lande om haar filosofie te delen. “Dit moet ik doen”, zegt ze. “Ik vind het mijn verantwoordelijkheid om mensen te informeren en een alternatief te geven.”

Pascale heeft ook een andere kant. In Pascale schuilt ook een stuntvrouw, want als een kermis voorbij komt, stapt ze met haar vriendinnen in de spectaculairste attracties.

Voor de eerste keer laat Pascale een cameraploeg binnen in haar werkatelier waar ze haar bekende keramiek creëert. “Ik kan mij soms zeven dagen lang terugtrekken aan mijn draaischijf en dan probeer ik alle soorten aardewerk te maken.”

Na de dood van mijn vader, heb ik de urne van mijn vader in mijn atelier gemaakt. Het was een emotionele belevenis, want ik had het gevoel dat ik samen met mijn overleden vader de urne maakte.”

De volledige afleveringen van Alloo Bij zijn live en uitgesteld te bekijken op vtm.be en via de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over