Naar aanleiding van de aardbeving in Nepal brengt Canvas morgen een documentaire van Jean-Pierre Coppens uit 2011 over de Brick Children School, een schooltje in Kathmandu dat kinderen van seizoensarbeiders in de steenbakkerijen voor het eerst de kans geeft op onderwijs. Daarnaast volgen we drie Vlaamse studenten tijdens hun stage in het schooltje.

De school heeft de aardbeving doorstaan en biedt nu noodopvang aan mensen die dakloos zijn geworden. Brick by brick laat ons kennismaken met de armoede in Nepal en de manier waarop Westerse hulporganisaties samen met mensen ter plekke initiatieven nemen om daar iets aan te doen. Door de rampzalige aardbeving zal de nood aan dit soort inspanningen de volgende maanden en jaren nog vergroten.

Acht maanden per jaar komen seizoensarbeiders uit de bergdorpen aan de voet van de Himalaya afgezakt naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu om er in open steenbakkerijen te werken. Hun kinderen moeten noodgedwongen meekomen en kregen tot voor kort geen enkele vorm van onderwijs. Het gaat om zo'n 60.000 kinderen die samen met hun ouders in de steenbakkerijen leven en werken.

In 2001 kwam de Brit David Phoenix op het idee om een schooltje op te richten voor die kinderen. In de documentaire maken we kennis met de 11-jarige Sunita. Zij werd vroeger volledig aan haar lot overgelaten, maar nu is ze een vlijtige leerling. Haar moeder en vader maken dagelijks duizend stenen uit klei en verdienen daarmee ongeveer 5 €. Ze leven in de meest erbarmelijke omstandigheden en zwoegen zich elke dag kapot onder een brandende zon. Het leven van de arbeiders in de fabriek is ellendig en kinderarbeid is er nog altijd schering en inslag. Jonge meisjes en jongens van amper 12 jaar oud torsen duizenden stenen per dag op hun tengere schouders.

Sunita behoort tot de eerste generatie kinderen van de seizoensarbeiders die onderwijs krijgt. We maken kennis met de leerkrachten en de leerlingen van dit wonderlijke schooltje.

Brick by Brick: op dinsdag 28 april om 19.00 u. op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: