Britt Libot

Fidelis Fortibus is de nieuwe voorstelling van het charismatische Circus Ronaldo. We ontmoeten een clown die alleen (of eenzaam?) ronddoolt in een circustent die al even tot het verleden behoort. Door de ideale verhouding tussen zware stilte en lichte slapstick zorgt theater- en grappenmaker Danny Ronaldo ook deze keer weer voor een voorstelling die elke seconde boeit en genadeloos doet snakken naar meer.

We worden geconfronteerd met oud verdriet en jonge wanhoop; met een verlangen om het verleden weer tot leven te laten komen. En even, heel even – lukt dit. Héél even. Want elke illusie wordt genadeloos doorprikt, waardoor het circus een 80 minuten durend schouwspel is vol onverwachtse wendingen en plotvormingen.

Fidelis Fortibus is een voorstelling met veel verschillende lagen. Wat ik zie, is anders dan wat ik voel. En wat ik voel? Dat is anders dan wat ik één minuut geleden voelde. Er wordt voortdurend ingespeeld op emoties en oude tradities waardoor ook mijn gevoelswereld op een rollercoaster lijkt te zitten. Deze clown voelt verdriet. En ik voel elke vezel daarvan met hem mee. Ik ben honderd jaar oud, en zijn verdriet nestelt zich in mijn hart.

Maar als hij een adembenemende constructie van wankel hout bouwt en deze onverschrokken beklimt… dan ben ik weer vijf jaar. Met blossen op mijn wangen, mijn nagels in mijn gezicht begraven en mijn mond wagenwijd open, bekijk ik met kloppend hart het verloop van deze heldhaftige klim.

Circus Ronaldo heeft het onbezorgde kind in mij teruggevonden. Het kind dat niet bang is om zich volledig over te geven aan één emotie, of het nu verdriet of spanning is, de slappe lach of verlammende angst. Fidelis Fortibus is een ode aan de emotie. Een ode die mij verrukt en verrast, en één die ik niet gauw zal vergeten.

Kortom: Fidelis Fortibus is een adembenemende voorstelling die op slinkse wijze omgaat met onze voorliefde voor melancholie, slapstick en halsbrekende toeren. Een aanrader voor iedereen die houdt van een magisch schouwspel op aards niveau.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over