Nieuwe show over de breuk met zijn vaderland (en zijn eeuwige jeugd)

Enough is enough, dacht comedian Thomas Smith, geboren in Nederland en zoon van Engelse ouders die al nagenoeg zijn hele leven in Vlaanderen woont, toen vorig jaar bekend werd dat het gros van zijn Engelse landgenoten in een historisch referendum voor Leave en dus de intussen veelbesproken Brexit kozen. Engeland keert Europa de rug toe: Smith was zo ontzet door deze radicale afscheuring dat hij prompt koos voor zijn eigen Brexit.

Sinds januari 2017 is die Brexsmith een feit: de comedian kreeg dan zijn Belgisch paspoort en gaat voortaan als Belg door het leven.

Breken met je vaderland, een nieuwe nationaliteit: het doet iets met een mens. Net als een halve eeuw oud worden. Want alsof zijn bewuste natieswitch nog niet voldoende verandering in het leven van de sympathieke Antwerpenaar met zich meebracht, viert Thomas Smith dit jaar ook zijn 50e verjaardag. Twee monumentale mijlpalen om even bij stil te staan, zij het noodgedwongen in een podiumbrede spagaat. Want zowel over die dubbele Brexit als over die symbolische kaap van 50 zomers is het laatste woord nog niet gezegd, als het van de gevierde comedian afhangt.

Dat is dan ook exact wat Thomas Smith doet in zijn nieuwe zaalshow STRAK, waarmee hij binnenkort voor het eerst tegelijk door Vlaanderen én Nederland trekt. Ook hier kiest de comedian voor een koerswijziging: improviseerde hij er in zijn vorige shows nog op los, dan kiest hij nu resoluut voor een afgemeten repertoire. Strak, dus.

De premières vinden plaats in de Stadsschouwburg van Utrecht op 27 februari en de Arenbergschouwburg in Antwerpen op 7 maart.

De volledige speellijst: thomassmith.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over