Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de European Film Awards (EFAs) en als erkenning voor zijn unieke bijdrage tot de wereldcinema, kondigt de European Film Academy met trots aan dat Aleksandr Sokurov zal gelauwerd worden met een LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD voor zijn buitengewone werk als regisseur, dramaturg en cameraman.

Nadat Aleksandr Sokurov afstudeerde als historicus, startte hij zijn carrière met het maken van verschillende televisiefilms en documentaires en vervolgde hij zijn studies aan de bekende VGIK –filmschool van de Sovjetunie. Alle films van Sokurov werden echter tijdens de Soviet -periode gebannen in de USSR. Een van zijn eerste langspeelfilms, MOURNFUL UNCONCERN, werd geselecteerd in competitie op het filmfestival van Berlijn in 1987. In dat zelfde jaar won zijn film THE LONELY VOICE OF MAN - zijn debuut dat in de USSR verboden was - de bronzen Locarno Leopard en de FIPRESCI Award op het Internationaal filmfestival van Moskou. Hij werd genomineerd met zijn DAYS OF ECLIPSE in de categorie ‘Best Young Film’ op de allereerste EFA’s, die toen in West-Berlijn gehouden werden in 1988. Hij werd opnieuw genomineerd op de EFA’s in 2001 met ELEGY OF A VOYAGE, ditmaal in de categorie "European Documentary".

Zijn epische MOTHER AND SON ging in première tijdens het internationale filmfestival van Moskou in 1997 en ontving verschillende prijzen waaronder de Vatican’s Tertium Millennium Award. Zijn volgende film FATHER AND SON, het tweede deel van de nog niet voltooide trilogie, won in Cannes in 2003 eveneens de FIPRESCI Award.

Aleksandr Sokurov’s tetralogie over het effect op macht werd ook op Europees niveau en wereldwijd erkend. Het eerste deel, MOLOCH, over Hitler, was in competitie in Cannes in 1999, en kreeg de prijs voor Beste Scenario en was ook genomineerd voor de EFA’s. Het tweede deel, TAURUS, over Lenin, waarbij Sokurov eveneens Director of Photography was, kende eveneens zijn première in Cannes in 2001 en ontving de Russische NIKA Awards voor Beste Film, Regisseur en D.O.P. . Het derde deel , THE SUN (2005), over de Japanse keizer Hirohito en waar Sokurov opnieuw D.O.P. was, werd in competitie vertoond in Berlin and kreeg eveneens de Russische NIKA Award voor Beste Scenario. Tenslotte, kreeg de film, FAUST, de Gouden Leeuw in Venetië in 2011, de Eucemenische prijs van de Jury en de NIKA award voor Beste Film.

Hij verblufte zowel filmliefhebbers als filmjournalisten met zijn Cannes –selectie in 2002, nl. RUSSIAN ARK, dat in één enkel shot was opgenomen. De film werd genomineerd voor de EFA’s en won de NIKA-award voor Productie en Costume Design. Sokurov werd bovendien in Venetië gelauwerd met de Robert Bresson Award en met de Vittorio De Sica Award.

Ondertussen bleef hij in Rusland documentaires filmen over het terugkerende thema met name de militaire wereld in de voormalige USSR. Van 2011 tot 2016 gaf hij les over film aan de Kabardino-Balkarian State University in het noorden van de Kaukasus. Hij richtte er ook een workshops op voor jonge filmmakers uit de streek. Sinds verschillende jaren is zijn foundation “Example of Intonation” een kweekvijver voor getalenteerd jong talent, verzamelt ze fondsen en lanceert ze de films van nieuwe regisseurs. Als gerespecteerd publiek figuur, creeërde hij ook “Sokurov’s Group for the Protection of the Cultural and Historical Image of Russian Cities”.

In 2015 vertoonde hij op de Venice IFF FRANCOFONIA zijn film over het Franse Louvre , tijdens de bezetting van de nazi’s. De film kreeg er de Feodeora Award en de Fondazione Mimmo Rotella Award.

Als schrijver en regisseur, blijft Aleksandr Sokurov een belangrijke en inspirerende stem voor de Russische en Europese cinema en niet enkel op artistiek vlak maar evenzeer dank zij zijn continue en dappere inzet voor het belang van meningsvrijheid, artistieke uitdrukking en menselijke waarden.

Op 9 december wordt hij op de dertigste editie van de ceremonie van de European Film Awards als eregast gelauwerd. De ceremonie wordt live gestreamd op www.europeanfilmawards.eu

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: