Fernando Varela en Gavin Degraw eerste solistennamen

Night of the Proms pakt op zijn 31e editie uit met een opmerkelijke artistieke wissel. Niet Robert Groslot maar de Braziliaanse Alexandra Arrieche zal dit najaar in het Sportpaleis de dirigeerstok ter hand nemen. Met de introductie van de 34-jarige maestra bereidt Robert Groslot zijn opvolging voor. Naast de nieuwe dirigente tekenen tenor Fernando Varela en singer-songwriter Gavin Degraw present als klassiek artiest en poptalent voor de komende editie.

Robert Groslot stond in 1990 mee aan de wieg van het symfonisch orkest Il Novecento en dirigeerde sindsdien 880 Europese én Amerikaanse Night of the Proms-concerten. “Het dirigeren van deze shows is iets waar ik nog altijd enorm veel plezier aan beleef”, zegt Robert, die dit voorjaar nog op het podium stond van de tweede Night of the Proms-editie in Polen. “Om de toekomst te blijven verzekeren, zijn we op zoek gegaan naar jong dirigeertalent. Die zoektocht bracht ons bij Alexandra Arrieche uit Brazilië, een dame met klasse én de juiste capaciteiten voor deze concertreeks.”

“Night of the Proms heeft de voorbije drie decennia aangetoond dat klassieke muzikanten niet zo behoudend zijn als dikwijls wordt beweerd. Samen met indrukwekkende solisten hebben we de vooroordelen tegengesproken. Dit jaar willen we laten zien dat de dirigentenwereld niet louter een mannenwereld is”, licht Jan Vereecke, producent van Night of the Proms, toe.

“Met Alexandra Arrieche hebben we iemand gevonden die, ondanks haar jonge leeftijd, al heel veel ervaring heeft met diverse muziekstijlen. Alexandra is alumna van de Taki Concordia Conducting Fellowship. Deze opleiding voor uitsluitend vrouwelijke dirigenten werd in het leven geroepen door Marin Alsop, die dezer dagen te zien is als dirigente van de Koningin Elisabethwedstrijd. We laten Alexandra dit jaar de concerten in Antwerpen en Rotterdam dirigeren en geven haar zo de kans om aan het grote publiek te tonen wat ze in haar mars heeft. Uiteraard zal ze daarbij op de ondersteuning en expertise van Robert Groslot kunnen rekenen. De concerten in Luxemburg en Duitsland dit jaar zullen wel nog door maestro Groslot zelf gedirigeerd worden.”

20 jaar na Andrea Bocelli opnieuw een tenortalent

Tijdens haar Night of the Proms-debuut krijgt dirigente Alexandra Arrieche het gezelschap van onder anderen Fernando Varela en Gavin Degraw, twee muzikanten die uitblinken in hun vakgebied. De Puerto Ricaanse tenor Fernando Varela werd ontdekt door 16-voudig Grammy Award-winnaar David Foster tijdens diens talentenjacht ‘Born to sing’. Varela’s repertoire reikt van klassieke meesterwerken zoals ‘Nessun Dorma’ van Puccini tot wereldhits als Michael Jacksons ‘Earth Song’. Hij zong met grootheden als Lionel Richie, Kelly Clarkson en Barbra Streisand en geniet de bewondering van onder meer Placido Domingo. Zijn stem wordt door velen vergeleken met die van wijlen Luciano Pavarotti. Na solotournees in meer dan 30 landen in Amerika en Azië treedt de tenor op tijdens Night of the Proms, precies 20 jaar na de roemrijke passage van Andrea Bocelli.

Verdere verjonging

Met de 38-jarige Gavin Degraw hebben de organisatoren dan weer een straffe singer-songwriter te pakken. Zijn muziek wordt dikwijls in een adem vernoemd en vergeleken met die van Maroon 5, Jason Mraz en John Mayer. Tot zijn grootste muzikale invloeden behoren legendes als Billy Joel, de Beatles en Stevie Wonder. Onder meer dankzij ‘I Don’t Want To Be’ (2003), de titeltrack van de serie ‘One Tree Hill’, bouwde de New Yorker een brede en trouwe fanbasis op, ook in België. Op Night of the Proms zet hij de lijn van de verjonging verder.

Night of the Proms 2015, in het Antwerpse Sportpaleis op vrijdag 13, zaterdag 14, vrijdag 20 en zaterdag 21 november om 20.30 uur. Kaarten van 26 tot 49,50 euro. Bestellen via Tele Ticket Service 070/345.345 (max. € 0,30/min.), vanuit NL: 0900-45.000.45 (€ 0,45/min.) of www.notp.com. Groepstarieven en groepsboekingen (+20 personen) via 03 400 60 44 of groepen@sportpaleisgroep.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Night of the Proms
Datum: 
rijdag 13, zaterdag 14, vrijdag 20 en zaterdag 21 november om 20.30 uur
Locatie: 
Sportpaleis, Antwerpen

Reservatie:

Meer over