‘Trots’. Dat omschrijft het helemaal. Met heel veel trots mag het nog jonge DYSTOPIA vandaag Derrick Carter uit Chicago aankondigen als headliner van zijn tweede editie, 11 juli in Fort 3 van Borsbeek. Carter staat bij het grote publiek, inclusief de échte kenners en collega’s, bekend als één van de beste house-dj’s ter wereld. Hij maakte remixes voor de grootste internationale sterren; van The Human League tot Ricky Martin. Wij hopen ten zeerste dat u dit geweldige nieuws mee wereldkundig maakt.

Enkele weken geleden pakte DYSTOPIA al uit met DJ Sneak als één van de grote namen voor dit jaar en meteen ook beloofde het op termijn nog straffer te doen. Wel, die belofte maakt het waar met Chicago-house-pionier Derrick Carter te strikken. “De contracten zijn inmiddels allemaal getekend”, bevestigt de Dystopia-crew. “En – heel eerlijk – het heeft ons serieus wat overtuigingskracht gekost. Weet je: gasten als Carter hebben de gigs maar voor uit te kiezen. En dus was er wel wat gezonde twijfel toen wij hem als piepjong festival vroegen. Maar ons concept, de filosofie, de enorme gedrevenheid, creativiteit en ambitie van DYSTOPIA hebben Carter alsnog kunnen overtuigen. En daar zijn wij natuurlijk heel tevreden mee.”

Net als Dj Sneak groeide Carter – hoewel geboren in Compton, California – op in Chicago. Al op vrij jonge leeftijd geraakte hij in de ban van het dj’en en uiteraard van housemuziek. In geen tijd maakte hij naam in de Chicago house-scene aan de zijde van heren als Mark Farina en Chris Nazuka. Carters werk drong al gauw door tot in Engeland waar het een enorme invloed had op de grote technostroming. En zo werd Derrick Carter in heel Europa en later ook in de rest van de wereld een housefenomeen, met een uitgesproken voorliefde dan voor de ‘underground’middens. Zijn sets staan bol van de ‘black music’ uit de seventies met heel wat knipogen naar soul en jazz tot zelfs disco. Nog op Carters palmares pronken tal van samenwerkingen met de grootsten der aarde: The Beloved, The Human League, Ricky Martin tot Modjo, Röyksop en – jawel – Dj Sneak. Ondanks de vele successen bleef Carter steeds bewust uit de schijnwerpers. Interviews zijn z’n ding absoluut niet. Maar wie weet is het tijdens Dystopia in juli toch eens een poging waard om deze grote housemijnheer een keertje voor de camera’s te krijgen.

Met Carter is de lijst nagenoeg compleet. Ziehier de DYSTOPIA-affiche voor 2015:

Derrick Carter, DJ Sneak, Ian Pooley, Bollen & Fichtner, Flapjackers, Piotr & Zhan en Chantal. Zij moeten één voor één de ‘Back to Basics’-filosofie in de verf zetten. “Zoals eerder gezegd gaan wij met DYSTOPIA terug naar de roots. Wij willen anders zijn dan al die grote mega-festivals. En niet alleen met onze muziek. Fort 3, de thuisbasis, staat centraal in ons verhaal. Een verhaal van zwart en wit, neutraliteit en dag en nacht waarmee huiskunstenaar Kenisman opnieuw aan de slag gaat om dit artistiek op het terrein een geheel eigen Dystopia-touch mee te geven. Ook technologie, innovatie en een streepje ecologie krijgen bij ons een plek. Dat gegeven geven we voornamelijk de komende jaren de kans om nog meer te groeien. En we doen dat vanuit ons unieke B2B-deck. Bedrijven krijgen hier de kans kennis te maken met elkaars producten die – mogelijk verrassend - ook bij festivals als het onze een meerwaarde kunnen bieden. Zo is er een samenwerking met VitaeMobility; een duurzaam en resultaatgericht bedrijf dat focust op reële CO2-uitstoot-besparing. VitaeMobility werkt voor Dystopia een aantal geïntegreerde nieuwe mobiliteitsoplossingen uit. Scarabees stuurt de Qisola naar Borsbeek; een draadloos oplaadeiland voor smartphones en waarmee ook wifi wordt voorzien op het B2B-deck.”

En zo moet DYSTOPIA voor iedereen op 11 juli één groot feest worden. En zij die tegen middernacht nog niet voldaan zijn, kunnen altijd terecht in Café d’Anvers dat de afterparty host. “Met dit alles geloven we er rotsvast in dat Dystopia tijdens editie twee materiaal genoeg in huis heeft om een stevige ‘eigen’ stempel te drukken binnen de Belgische festival-scene. Hopelijk mogen we heel wat volk verwelkomen om hier in Borsbeek te ‘connecteren’ met de ware Dystopia-vibe…met Kenisman, Derrick Carter, Dj Sneak en al die anderen, een uniek décor, technologische hoogstandjes…en vooral ook met elkaar.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: