Het EXIT Festival en het Sea Dance Festival (samen EXIT Adventure) zijn nog maar net afgelopen, maar de organisatie kijkt nu al vooruit naar het volgende jaar. Het EXIT Festival zal dan worden gehouden van 6 tot en met 9 juli, opnieuw in het momumentale Petrovaradin Fort in Novi Sad (Servië), één van de grootste forten van Europa. Het thema van volgend jaar is ‘Summer of Love’, waarmee wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen van 50 jaar geleden toen de hippiebeweging massaal bij elkaar kwam en zo de wereld veranderde. Rond het idee van gemeenschap, vrede, solidariteit en liefde werden grote manifestaties gehouden en er was een grote invloed op zowel de hedendaagse muziek als op cultuur in zijn algemeenheid.

“De Summer of Love refereert aan het begin van de hippiebeweging die zich inzette voor vrede en veranderingen in de wereld door muziek en het vieren van het leven, waarbij de hedendaagse muziek voorgoed werd verandert en de eerste grote muziekfestivals werden gehouden. Op eenzelfde manier is de EXIT-beweging ontstaan, namelijk uit verzetsbeweging van jongeren die 16 jaar geleden voor vrede en vrijheid in de Balkan vocht. Het is daarmee één van de weinige nog actieve festivalorganisaties die net als de festivals in de jaren ’60 en ’70 werden opgericht vanuit een sterke sociale agenda. Dat is precies waarom EXIT gelooft dat het hun plicht is de wereld te herinneren aan de gebeurtenissen van 50 jaar geleden en daarbij opnieuw dezelfde boodschappen te verspreiden, want die zijn nu weer meer nodig dan ooit te voren,” zegt Dusan Kovacevic, oprichter van EXIT.

De kaartverkoop voor EXIT Festival 2017 zal binnenkort van start gaan. Er zal een zeer gelimiteerd aantal early-bird tickets beschikbaar zijn. Wie daarvan op de hoogte wil blijven, kan zich hier inschrijven voor de nieuwsbrief:

http://www.exitfest.org/nl/info/nieuwsbrief

EXIT Adventure 2016

Het EXIT Adventure trok dit jaar liefst 270.000 bezoekers uit meer dan 60 verschillende landen. Op het EXIT Festival werd ook het record aantal bezoekers op één dag gebroken, namelijk 55.000 op de slotdag, waarbij The Prodigy als headliner optrad. Andere acts die dit jaar op de Main Stage van het EXIT Festival waren te zien, waren onder meer Ellie Goulding, Bastille, David Guetta, George Clinton & Parliament-Funkadelic, The Vaccines, Tinariwen, Stormzy en Wiz Khalifa. Op de Fusion Stage, het tweede grootste podium voor live-muziek, trokken onder meer Kensington, Dub Pistols, Cock Sparrer, My Baby en de Belgische band The Black Heart Rebellion veel publiek.

Bastille – Pompeii (Live at EXIT Festival 2016): https://youtu.be/A3G4BuZXaoE

In de fameuze mts Dance Arena werd de zonsopkomst dagelijks begroet met optredens van onder meer Dimitri Vegas & Like Mike, Nicky Romero, Oliver Heldens, Richie Hawtin, Maceo Plex, Marco Carola, Solomun, Nina Kraviz, Dave Clarke en Sam Feldt. Meer underground elektronische muziek was te vinden op de No Sleep Novi Sad Stage, die elke nacht werd gehost door een andere bekende Europese club: Nitsa (Barcelona), Tresor (Berlijn), Concrete (Parijs) en Grelle Forelle (Wenen).

De sluitingsceremonie in de mts Dance Arena: https://youtu.be/ZlbjaQfORxQ

Na vier dagen festival in het Petrovaradin Fort in Novi Sad verhuisde de organisatie en een groot deel van de bezoekers naar de Adriatische Kust in Budva (Montenegro) voor het Sea Dance Festival, deel twee van het EXIT Adventure. Op Jaz Beach, door Lonely Planet uitgeroepen tot mooiste strand van Europa, waren optredens te zien van onder meer Skrillex, Hurts, Lost Frequencies, Stereo MCs, Sister Bliss, Andy C, Jeff Mills, Black Coffee, Zomboy, Sub Focus, Goldie en Shy FX.

Hurts – Live at Sea Dance Festival 2016: https://youtu.be/b0VCaVafcvs

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over