In januari gaat schrijver Frans Thomése met gitariste/componiste Corrie van Binsbergen, pianist Albert van Veenendaal en 11 strijkers van het VU Orkest op tournee met een literair concert rond zijn boek Schaduwkind.

Tijdens dit concert leest de schrijver voor uit het boek. Tegelijkertijd ontrolt zich een muzikaal scenario, geschreven door Corrie van Binsbergen, geïnspireerd op het boek. In overleg met de auteur heeft Van Binsbergen de keuze van de tekst en de volgorde uit het boek gemaakt. Zo komt het tot een geheel van tekst en muziek en ontstaat als het ware een film voor de oren.

Na de dood van zijn dochtertje Isa vond Thomése zichzelf terug in doodstille kamers, tussen onervaren woorden die hij nog moest leren schrijven. Schaduwkind is het adembenemende relaas van dit zoeken naar woorden. Een heel leven wordt overhoop gehaald, elke betekenis moet opnieuw worden uitgevonden. ‘Als ze ergens nog is, dan in de taal.’

Van Binsbergen componeerde in 2012 voor het VU-Orkest, dat bestaat uit studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam. Op tour met het orkest naar Rusland ontstond het idee om musici van het orkest te betrekken bij haar projecten. Voor Schaduwkind stelde ze een 11-tallig strijkensemble samen in combinatie met improvisaties van haarzelf op elektrische gitaar en Albert van Veenendaal op geprepareerde vleugel.

Praktisch:

  • 09 januari 20:30: Toneelschuur, Haarlem
  • 10 januari 20:30: Amstelker, Amsterdam
  • 19 januari 15:00: Marnixzaal UCK, Utrecht 
  • 20 januari 20:00: Griffioen, Amstelveen

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: