Thalien Claes

Op vrijdag 1 mei vond de eerste dag Groezrock plaats in Meerhout. Dit jaar was het de 24ste editie en het was nog maar eens een topweekend. Het grote verschil met vorige jaren was dat er dit jaar 5 podia stonden. De voormalige Etnies Stage werd dit jaar The Revenge Stage genoemd en het nieuwe podium werd de Back To Basics Stage gedoopt.
Dat de pre-party op de camping donderdagavond een succes was, werd al snel duidelijk door de vele mensen die vrijdagochtend door de inkom strompelde met een kater of mensen die gewoon nog steeds zat waren. Ook werd al snel duidelijk dat we een mooie dag tegemoet gingen, want het weer zat ons zeker en vast mee.

Mijn eerste optreden van de dag was Joyce Manor. Deze mannen uit California mochten Groezrock openen op de Main Stage aka Monster Energy Stage omstreeks 12u. Zij brachten punkrock en dat het nog vroeg was, trokken ze zich niks van aan. In het voorste deel van de tent stond al wat volk en dit was het begin van een lange dag met veel coole bands.

Volgende band op de planning waren de mannen van Set Things Right. Deze band uit Antwerpen stond dit jaar voor de eerste keer op Groezrock en zij mochten ineens de Impericon Stage openen voor een redelijk volle tent. Tijdens de eerste 2 nummers waren er redelijk wat problemen met het geluid, maar dit hield de mannen niet tegen om het beste van zichzelf te geven. Dit vertaalde zich dan ook in een publiek dat massaal meedeed. Om het met de woorden van bassist Jos te zeggen: “achterlijk veel volk, super cool.”

Van de Impericon weer naar de Monster Stage, want daar gaven The Swellers hun allerlaatste optreden ooit. Een tijd geleden werd namelijk bekend gemaakt dat deze poppunkrockers stoppen. De voorste helft van de tent was goed gevuld. Ik had echter wel nog juist iets meer volk verwacht, want dit is/was echt een supercoole band. Eindigen deden ze met hun hit The Best I’ve Ever Had en deze werd luidkeels meegebruld door de hele tent.

Om 14u40 trok ik naar the Revenge Stage voor The Hotelier. Ik ontdekte deze band ergens vorig jaar en na het beluisteren van hun cd Home, Like Noplace Is There was ik meteen verkocht. Op hun Facebookpagina worden ze omschreven als “anti-pop”, maar op andere sites spreken ze van emo rock. Voor mij was dit een van de beste optredens van de dag, want ze klonken minstens even goed als op cd!

Set It Off is een band die ik van buitenaf heb geluisterd voor een paar nummers. Zij speelden op de Back To Basics Stage. Uit goede bron vernam ik wel dat het geluid niet zo super was wanneer je vanvoor stond en dat de tent niet zo vol stond om deze band te zien.

Ondertussen liep de Impericon tent al goed vol voor het Britse While She Sleeps. Hoogtepunt van deze set was waarschijnlijk het nummer Crows waarbij iemand van het publiek mee op het podium mocht om mee te zingen. Deze persoon bleek James K. Barbosa te zijn van het Brusselse Concealed Reality.

Bekend van ex-My Chemical Romance stond Frank Iero dit jaar op Groezrock met zijn soloproject Frnkiero andthe Cellabration. Beetje schrikken toen ik de Back To Basicstent binnenwandelde, want er was zeer weinig volk. Dat zijn set voor een groot stuk overlapte met While She Sleeps en Against Me! kan er voor iets tussenzitten, want tijdens zijn signeersessie zag ik toch wel een rij met fans aanschuiven.

Against Me! zag ik maar een klein stuk. Toen ik voorbij kwam hoorde ik mijn favoriete nummer van hen, maar naar mijn mening deden ze het live niet veel eer aan. Ik weet niet hoe de rest van de set was, want heb maar 2 of 3 nummers kunnen horen voor ik ben verder gewandeld naar de volgende band.

Stick To Your Guns was top. Meer valt er eigenlijk niet te zeggen. Ze speelden voor een bomvolle tent en alles werd luidkeels meegeroepen. Ze hadden in november vorig jaar nog in Antwerpen gespeeld voor een volle zaal in Trix en dat België van STYG houdt, bleek nog maar eens duidelijk tijdens hun passage dit weekend.

Van stevige metalcore naar de leuke poppunkers van Transit. Zij speelden op The Revenge Stage en deze was goed gevuld met enthousiaste mensen die maar al te graag meezongen. Ik heb jammer genoeg de band maar een halve set kunnen zien, want hij overlapte met Atreyu.

Metalcore-band Atreyu speelde voor het eerst terug in België sinds ze er een tijdje geleden mee stopte. Dat viel echter niet op, want de fans konden nog mooi alle nummers meebrullen van begin tot einde. Ook hun Bon Jovi cover van You Give Love A Bad Name was een succes van begin tot einde. Ik ben blij dat ik deze mannen eindelijk eens hebben bezig gezien!

The Ghost Inside stond net als vorig jaar weer op de Impericon Stage voor een bomvolle tent. Het was een goede keuze van Groezrock om ze er opnieuw te zetten. Ze brachten in november een nieuw album uit en ook de nummers die ze brachten van dit album, waren goed gekend door het publiek. Afsluiten deden ze wel met Engine 45, een nummer van hun voorlaatste album dat nog steeds een van de favorieten van de fans is.

Op The Revenge Stage mocht Title Fight de dag afsluiten en dit deden ze in stijl. In februari brachten ze hun nieuwe album Hyperview uit en persoonlijk ben ik daar niet zo’n fan van omdat het een andere stijl is. Dit lieten de echte Title Fight fans echter niet aan hun hart komen en ook tijdens deze band werd er gestagedived en meegebruld.

Aangezien ik de set van Title Fight heb uitgekeken, stond de tent ernaast al vol voor Defeater en heb ik van buiten de tent moeten kijken. Dit was de eerste keer dat ik de band zag, vond het best wel cool en ik was niet de enige. Na de set hoorde ik van verschillende mensen dat dit zeker en vast een waardige afsluiter was op de Back To Basics Stage.

En dan de band waar heel veel mensen al een hele dag naar uitkeken: Social Distortion. Deze punkrockers stonden dit jaar voor het eerst op Groezrock en mochten het hoofdpodium afsluiten op de eerste dag. Dit was ook de eerste en enigste band die de tent vol kreeg. De fans werden dan bij wijze van spreken beloond door de band en kregen het album Social Distortion in full te horen om het 25-jarig bestaan ervan te vieren.

De eerste dag Groezrock was alvast een succes!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Groezrock 2015
Datum: 
1 mei 2015
Locatie: 
Meerhout, België