Anne Marie Van Broeck

Naar jaarlijkse gewoonte stelde Sam Verhoeven, directeur van het Fakkeltheater het nieuwe theaterseizoen voor. Zoals elk jaar zal het Fakkeltheater zowel eigen producties brengen, als verschillende andere gezelschappen te gast hebben, in de Rode, Zwarte of kleine (kelder-) zaal. We presenteren hier voor elke maand één à twee producties, maar het volledige programma is uiteraard te vinden in de seizoensbrochure en op de website van het Fakkeltheater.

Reeds vorig jaar kon men in het Fakkeltheater genieten van theater tijdens de zomervakantie. En, dit jaar blijft de Rode Zaal zelfs continue, non-stop open! Vanaf 30 juni brengt Het Achterland samen met het Fakkeltheater de komedie “ Cafe Beveren”. Hetzelfde Het Achterland bracht vorig jaar de succesvolle productie “Viva Minerva” over de grootste vrije radio van ‘t Stad. Voor hen die dit nog niet gezien hebben, het kan nog, want wegens groot succes komt het in december nog eens zeven maal op de scene. Maar “Cafe Beveren” dus, over een ander gekend Antwerps gegeven : het bekende Antwerpse volkscafé - dit jaar 80 jaar - met het al even bekende DECAP orgel. Het stuk wordt vervolgens heel juli tot midden augustus gespeeld.

In augustus komen er verschillende gastproducties, waaronder “Het kanaal” (productie in opdracht van Queer Arts Festival ism verschillende organisaties). Volgens de korte inhoud zou het gaan over een dialoog tussen een vluchteling en een (transseksuele) vrouw. Bovendien zou de tekst omgezet zijn tot liederen voor sopraan, luit en gitaar. Een intrigerend geheel. “Schippersstraat” van Theater Zeemanshuis speelt in augustus en september. Het brengt een boeiende schets van het schipperskwartier, Antwerpse Rosse Buurt, begin twintigste eeuw.

Simone Milsdochter en Katelijne Verbeke vertolken in Adela Rozenbaum en Helena Woronzoff in “Adela en Helena” (Collage producties), en Chris Lomme speelt Helena's moeder. Deze vrouwen ontvluchtten hun vaderland, respectievelijk Polen en Rusland, door de oorlog en belandden alzo in onze contreien. Zij beginnen met hun voorstellingen in het Fakkeltheater in september hun tournee door Vlaanderen.

In oktober brengt Take Twee Productie zijn productie “Wat een soep”. Ooit zou deze productie gespeeld zijn door Gaston en Leo, en nu is het dus aan Ben Bervoets en Jerry Verhaert om dit stuk van hun idolen te spelen. Zoals steeds is het dus lachen geblazen. Ook in november hopen zij hun publiek naar het Fakkeltheater te halen met “Ja chef, nee chef”.

Oktober en november in het Fakkeltheater betekent ook o.a. “Vapeurs” (Uitgezonderd) en het concept “Ladies at the theatre” waarbij de vrouwelijke bezoekers een uitgebreide verwen-jezelf-goodiebag mee naar huis krijgen, een ode aan Marva in de voorstelling “Rode rozen in de sneeuw” (Riet Muylaert en JackoBond), de herneming van “Bungeejumpen voor acteurs” (Theater Zeemanshuis).

In december is er heel wat ruimte voor Het Achterland: enerzijds is er de herneming van “Viva Minerva”, maar daarnaast is er ook “Azzek nog zou trouwen”. In 2017 vieren we 65 jaar De Strangers. Ook al is het ondertussen reeds 15 jaar geleden (sinds 2002) dat ze deze mannen ermee gestopt zijn, hun liedjes zijn nog steeds gekend. Vandaar deze “plezante show met liekes”.

Producent Uitgezonderd brengt in januari Bart Kaell, Staf Coppens, Hilde de Baerdemaeker en Peter Van Asbroeck naar het Fakkeltheater voor de theaterversie van het bekende TV programma "Sound Mix Show" (op VTM van 1989 tot 2002). Geen episode van de show, maar wel een blik achter de schermen.

In verschillende voorstellingen dit jaar komen niet zo’n evidente thema’s aan bod. We vermeldden reeds “Het Kanaal” (vluchtelingen, transseksualiteit, augustus). “Nacht, moeder” (december, Paljas Productie) gaat over het onderwerp ‘zelfmoord’ en “Next to Normal” is een musical (januari 2018, Muziektheater proMITHEus) gaat over de zware tol die een bipolaire stoornis kan leggen op een gezin. En in maart 2018 wordt de voorstelling “Vergeet me niet” (Fakkeltheater ism Timing bvba en T-Mg BSO vzw) , dat het thema van dementie naar voor schuift, opnieuw gespeeld wegens groot succes.

In maart is het de beurt aan Loge10 Theaterproductie om hun thrillertraditie voort te zetten. Een prachtige whodunit van JP Priestley “An Inspector Calls”, of “Een inspecteur belt aan”, is aan de beurt.
Zoals gebruikelijk is ook Theater M één van de gasten van het Fakkeltheater. Zij zijn niet terug te vinden in het programmaboek, maar staan toch in maart hier op de scene met “Partnerruil”, een stuk dat in januari en februari in hun eigen theater gespeeld wordt. Het stuk is geschreven door Frans Ceusters, en gaat dus over twee innig bevriende echtparen … De rest laat zich raden …

Voor april vermelden we het familiespektakel “Madagascar” (De Speling ism Almo en Dreamworks). Er zijn familietickets voor de voorstellingen te bekomen, zodat iedereen van deze musical, uiteraard gebaseerd op de gelijknamige film, kan komen genieten.

Kleine Fakkel en de Zwarte zaal stellen zich in mei en juni open voor de producties van Theater Vreak (“Welbespraakt en Veelbesproken”), De Speling ism andere organisaties (“Stepping Out – De Musical”), Dionteater Wilrijk (“D gaat vreemd”) en Take Twee Producties (“Showboys”), terwijl in de Rode Zaal “Heel Geestig” (Loge10 Theaterproducties) het seizoen afsluit.

En tenslotte zijn er heel het jaar door de muzikale producties van het Fakkeltheater zelf. Reeds 13 onafgebroken seizoenen, speelt Hotel Vocal, bijna elke zondagmiddag in het Theatercafé van de Rode Zaal. Ook dit jaar zijn ze weer paraat: Sam Verhoeven, Daisy Thys, Dieter Troubleyn, Barbara Dex, Jelle Cleymans, Ivann, Sandrine, Hans Peter Janssens, Ann Lauwereins, Ann De Winne en uiteraard Luc Caals. Deze laatste “trakteert” ook met “de plezantste nieuwjaarsdrink van ’t stad” in januari (Big Smile Entertainment bvba).

Ook Chansons Charmants gaat een derde seizoen in. Acht maandagavonden (één per maand) met chanson, american songbook, evergreens, mooi Nederlands en zo meer.

Alle voorstellingen in de nieuwe seizoensbrochure zijn vanaf nu te boeken en tot in het detail op te snorren via de website van het Fakkeltheater.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Datum: 
8/9/2017
Locatie: 
Fakkeltheater

Reservatie: