Anne Marie Van Broeck

Honderd jaar geleden, in 1916, stierf Rik Wouters op 33-jarige leeftijd in Amsterdam, geveld door kaakbeenkanker. Het leven van deze schilder/beeldhouwer en zijn model, inspireerde Frans Ceusters tot het schrijven van “Het Zotte Geweld”, dat vrijdagavond in première ging in Theater M in Mechelen, met Annelies Boel en Kristof Goffin als Nel Duerinckx en Rik Wouters. Het stuk past binnen de visie van Theater M om jaarlijks een productie te brengen die een band heeft met Mechelen: Rik Wouters werd in 1882 in deze stad geboren.

De voorstelling begint in Brussel in 1900. Rik Wouters studeert op dat moment aan de academie in de hoofdstad en ontmoet hier de vier jaar jongere Nel (Hélène Duerinckx). Deze jonge vrouw wordt zijn muze en model. Maar Rik en Nel waren vooral elkaars grote liefde. Deze jonge mensen waren stapel op elkaar, maar hun felle relatie kende uiteraard ook conflicten, waarbij soms zelf hetzij Nel, hetzij Rik tijdelijk het huis verlieten. Daarbij zijn er de ontberingen die het stel in het begin kende, de erkenning en het succes die de schilder/beeldhouwer krijgt, en uiteindelijk ook het veel te vroege noodlot, de oorlog, de kanker ….

Annelies Boel brengt Nel’s evolutie op de planken; van een jong schuchter meisje naar een sterke jonge vrouw, die de kunstenaar in de hand hield (“je bent wel heel streng”), en duidelijk ook plaats vroeg voor haar wensen (en dat begin twintigste eeuw waar dat minder evident was). Nel eiste op dat zij gerespecteerd werd, als vrouw (“mevrouw de meid neemt ontslag”, toen ze vond dat ze teveel als huissloor dienst deed), als model (“jij hebt uw kunsten en amuseert je, maar ik mag hier gewoon als standbeeld staan”, “ik poseer al jaren voor u zonder inkomsten”). Nel, die zich ontwikkelt tot een “echte commerce wijf”, onder andere wanneer zij een contract afsluit voor Rik met een galerijhouder.

Kristof Goffin slaagt er in Rik Wouters en verschillende van zijn emoties ten tonele te brengen: de droom om een groot kunstenaar te worden, maar ook de onzekerheid, het omgaan met kritiek, het verlangen om erkend te worden; daarnaast is hij ook de jaloerse echtgenoot, maar ook de man die toch zijn vrouw de ruimte geeft, helpt in het huishouden, op zoek gaat naar werk, en haar alleen laat reizen … En later zien we de oorlog en het geweld, maar ook het afgrijzen en de schrik … door de ogen van Rik Wouters, in de vertolking van Kristof.

Maar bovenal is er de speelse liefde, de verleiding en het zotte geweld, van deze twee jonge mensen, die deze voorstelling tekent, …. Een klein aantal rekwisieten, die met verbeelding een bed, een bank, en andere, worden, en de onmisbare schildersezel, de schilderijkaders, waarbinnen op het canvas foto’s en afbeeldingen geprojecteerd worden die onder andere de tijdsetting geven of refereren naar werken van de schilder/beeldhouwer…. Zij helpen, maar het zijn vooral twee acteurs die samen op het podium, elkaar aanvullend, de voorstelling dragen!

En uiteraard mogen we de tekst en regie van Frans Ceusters niet vergeten.

“Het Zotte Geweld” van Theater M, een voorstelling die je meeneemt in het leven van Rik en Nel en die inspireert om nadien nog meer te lezen over deze man en vrouw, en de werken van deze schilder/beeldhouwer en zijn model nog eens te bekijken.

Nog voorstellingen in Theater M op:

  • Vrijdag 4 november 20u30
  • Zaterdag 5 november 20u30
  • Vrijdag 11 november 20u30
  • Zaterdag 12 november 20u30

Reisvoorstellingen i.s.m. Theater Het Klokhuis

  • Zaterdag 4 maart 2017 20u30
  • Zondag 5 maart 2017 15u00

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Het Zotte Geweld
Datum: 
21 oktober 2016
Locatie: 
Theater M

Reservatie:

Meer over