Hormoonverstoorders bootsen de werking van onze hormonen na, en kunnen ze tilt doen slaan. Je vindt ze in pesticiden, in plastic of in bewaarmiddelen als parabenen, maar ook in verzorgingsproducten. Vooral voor baby’s en zwangere vrouwen zijn ze te mijden. Bij ons kennen te weinig mensen het gevaar, laat staan dat we weten waar die stoffen zoal in zitten. Greet Pluymers ging voor Panorama op onderzoek. Op zondag 4 oktober om 20.10 u. op Canvas.

Reden tot ongerustheid

"We spelen met de toekomst van onze kinderen als het gaat om hormoonverstoorders, dat is onethisch".

De Deense milieu- en gezondheidsexpert Philippe Grandjean van de Harvard University trekt aan de alarmbel. Als de producten op het verkeerde moment bij een baby terechtkomen, kan dat later kanker, obesitas of problemen met de voortplanting veroorzaken. Een verontrustend feit, bevestigd ook door andere eminente wetenschappers zoals Niels Skakkebaek van de Universiteit van Kopenhagen.

Van moeder op kind

De Vlaamse Carolien, hoogzwanger van haar derde kindje, wil hormoonverstorende producten vermijden. In het navelstrengbloed van haar vorige kind zijn hormoonverstoorders aangetroffen. “Er zitten 300 verschillende chemische stoffen in een baby,” zegt milieutoxicoloog Greet Schoeters (UA).

Waar loert het gevaar?

Dat er redenen zijn om ons zorgen te maken blijkt ook uit een test met parabenen van reporter Greet Pluymers. Bij dagelijks gebruik is dat wel degelijk in haar urine terug te vinden. De resultaten maken duidelijk dat de Gezinsbond terecht zwangere vrouwen tips geeft om hormoonverstoorders te vermijden. Maar is dat voldoende? Weet de Vlaamse moeder voldoende waarin al die producten te vinden zijn?

Druk van de industrie

De pioniers in het onderzoek naar hormoonverstoring komen overduidelijk uit Denemarken. Het land heeft al jaren een actief preventiebeleid, en dat loont. Elke Deen – en dat merkt Panorama bij de mama’s aan de schoolpoort – weet welke hormoonverstorende stoffen te vermijden zijn. Ons land en Europa talmen dan weer overduidelijk met het nemen van beschermende maatregelen. Onder druk van de industrie….

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over