Album verschijnt 15 september op vinyl en digitaal, ‘How Can I Be Certain’ eerste single

Op 15 september 2017 verschijnt ‘In Central European Time’, het derde album van de Noorse band Dig Deeper. Dig Deeper, opgericht door zanger/gitarist Einar Kaupang met gitarist Øystein Braut (Electric Eye, Low Frequency in Stereo) in de gelederen, maakt alt.country en rock met lang uitgesponnen gitaarpartijen. De band roept qua sfeer en sound herinneringen op aan acts als War on Drugs, Grateful Dead en Neil Young, maar ook Jonathan Wilson, Israel Nash en Richmond Fontaine zijn belangrijke invloeden voor de band.

‘In Central European Time’ verschijnt via het Noorse label Alien Agency, op vinyl en digitaal. De release van het album wordt vooraf gegaan door een eerste single, ‘How Can I Be Certain’, die reeds digitaal verkrijgbaar en te streamen is via diverse online muziekdiensten.

Dig Deeper is ontstaan in 2010 en debuteerde in 2012 met de full length ‘August Afternoon’, gevolgd door een 7” in 2014, ‘May 3rd’ en ‘How You Spend Your Days’ uit 2015. In april 2017 verscheen de EP ‘Stars Tonight’ (alleen digitaal). Naast eerder genoemde inspiratiebronnen is Dig Deeper ook beïnvloed door de Amerikaanse Paisley Underground scene uit de jaren tachtig (Rain Parade, Dream Syndicate, Green on Red) en – dichter bij de geologische oorsprong – het Zweedse Kvartetten Som Sprangde en het Noorse Spids Nøgenhat

De huidige line-up van Dig Deeper bestaat naast Kaupang en Braut uit Jørgen Knutsen (basgitaar) en Raymond Tungesvik (drums). Voorman Einar Kaupang schrijft zijn songs in een traditie van Amerikaanse rootsmuziek, maar vanuit een Europees perspectief. Gitarist Øystein Braut heeft een achtergrond in space- en krautrock. Hij voorziet de vaak politiek geëngageerde teksten en bezielde zanglijnen van Kaupang van extra diepgang en variatie met breed uitwaaierende, psychedelische gitaarlandschappen.

Braut is een grote naam in de psych scene en speelde met Electric Eye al meermaals in Nederland, onder andere op festivals als Down The Rabbit Hole, Let’s Get Lost, Eindhoven Psych Lab en Incubate. In eigen land heeft Dig Deeper al aardig naam gemaakt met optredens op festivals en in clubs verspreid over Noorwegen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over