2016 wordt het jaar van Toon Hermans. De honderdste verjaardag van deze podiumlegende wordt dan uitgebreid gevierd. Vanaf dit najaar trekt IN DE SCHADUW VAN TOON HERMANS door de theaters en CC's van Vlaanderen. De kroon op het werk wordt Nekka 2016 op 22 en 23 april waar Vlaanderen Toon Hermans zal huldigen. Met onder meer Bart Peeters, Warre Borgmans, Jonas Van Geel, Danny Ronaldo, Lissa en Riet Muylaert.

Maar eerst de tournee...

Herman Van Hove was de laatste manager van Toon Hermans. Hij koestert warme herinneringen aan die tijd. Herman Van Hove maakte een voorstelling waarin hij vertelt over zijn belevenissen met Hermans achter de schermen en bij hem thuis aan de keukentafel waar het allemaal gebeurde Ik schrijf nu de mooiste liedjes van mijn leven zei Toon toen hij de tachtig naderde. Met die liedjes en een selectie uit het alom bekende oudere repertoire van Toon omlijst Lissa de verhalen van Herman Van Hove.

Vier lopende meter gastenboek.

De voorstelling stond dit voorjaar als try-out zes keer in een uitverkocht Fakkeltheater en kreeg unaniem lovende kritieken van pers en bezoekers. Het gastenboek op de website www.deschaduwvantoon.be meet ondertussen ruim vier lopende meter aan pakkende getuigenissen over de voorstelling. Zangeres Lissa en rasverteller Herman Van Hove trekken vanaf dit najaar door het Vlaamse theaterland onder begeleiding van het orkest van Pol Vanfleteren.

De eerste ontmoeting tussen artiest Toon Hermans en ondernemer Herman Van Hove, het begin van een bijzondere vriendschap

Herman Van Hove leerde Toon Hermans kennen toen hij de vraag kreeg om een kunstboek uit te geven over de schilderijen van Toon. Het begin van een heel bijzondere vriendschap tussen Herman & Hermans. Toon getuigt zelf: Herman Van Hove en ik zijn inmiddels grote vrienden geworden. Hij heeft me weer de moed gegeven om terug te gaan naar het theater onder zijn toeziend oog. ‘Ik ben jouw apetrotse manager’ schreef hij me onlangs toen de krant me had uitgeroepen tot artiest van de eeuw. (Levensboek Toon Hermans)

Een kijk op Hermans vanuit de schaduw van de theaterspots

Herman Van Hove is de oprichter van uitgeverij Biblo gespecialiseerd in bloedserieuze uitgaven over accountancy en fiscaliteit en medische vakbladen. Dat was alleen vol te houden mits frivolere zijsprongen als onder meer het satirische blad De Zwijger en het organiseren van meer dan 600 jazz- en andere concerten. Sinds zijn zestiende was Van Hove present op alle voorstellingen van Toon Hermans in de Arenbergschouwburg. HIj had nooit durven dromen ooit de manager van de in 2000 tot artiest van de eeuw gekozen Toon Hermans te worden. De samenwerking werd een vriendschap die duurde tot de dag van het overlijden van Toon Hermans. Zijn wonderlijke belevenissen met de artiest en de mens Hermans deelt Van Hove nu met de mensen die Toon Hermans op handen droegen: het theaterpubliek. Herman doet dit niet alleen. Zangeres Lissa blaast de liedjes vanToon nieuw, jong leven in en wordt begeleid door het orkest van Pol Vanfleteren.

Enthousiaste reacties over deze avondvullende show met liedjes van en verhalen over Toon Hermans.

Warre Borgmans zegt;

Zelden op een scène zo’n zuiver gepenseeld portret gezien als deze frisse aquarel over Toon Hermans. Verhalen en anekdotes uit de allereerste hand op aanstekelijke manier door Herman van Hove verteld, liedjes en muziek van de meester zelve door Lissa zonnig en hemels gezongen en begeleid door het topensemble van Pol Vanfleteren. Ik meen Toon Hermans nu beter te kennen dan wanneer ik hem in 't echt ontmoet zou hebben!

Bart Peeters getuigt:

Dat Herman Van Hove een rasverteller is wist ik al lang, maar hij blijkt het ook te zijn op een theaterpodium! Herman was de vriend en laatste manager van Toon Hermans, die in zijn 75-plus jaren nog steeds gigantisch succesvol was. Herman’s portret van Hermans is authentiek, onthullend, grappig en emotioneel tegelijk, waardoor ik denk: dat lukt alleen een bevoorrechte ooggetuige. Voor de liedjes zet Van Hove een geheim wapen in: de piepjonge, frisse zangeres Lissa Meyvis geeft het zorgvuldig geselecteerde Toon-repertoire een nieuwe invalshoek, de wisselwerking tussen vertelling en muziek is hartveroverend.Toon Hermans geloofde in de hemel (niet in de rijstpap, maar laat dat een detail zijn), je voelde hem goedkeurend glimlachen tijdens de voorstelling...

Cas Goossens moedigt aan:

Ga met uw gezelschap op tournee! Pak uw zeteltje op, zet het in alle theaters in hetzelfde hoekje van de bühne en vertel op dezelfde onopgesmukte authentieke manier met dezelfde liefde over Toon. Ge zult veel mensen gelukkig maken!

Anja Daems ging verliefd naar huis:

Herman’s verhaal nam me mee als een sprookje voor volwassenen. Het is een verhaal over vriendschap en vertrouwen, zo eentje dat je niet zou kunnen verzinnen. Zo schoon door de eenvoud en oprechtheid van de woorden. Zoals Youp van het Hek destijds zei over de voorstellingen van Toon: We gingen weer verliefd naar huis.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over