Goele Bormans

Binnenkort is het weer zover, dan is er een nieuwe show van “Musical Zingt…”! Eerder dit jaar kwam Jamaja producties met het nieuw concept “Musical Zingt…”. Het had zijn eerste succes editie in maart van dit jaar. Nu op 3 september is de tweede editie aan de beurt. De opvolger van Musical Zingt 90’s wordt Musical Zingt Top of the Divas. Wij gingen alvast eens praten met de twee creatieve genieën achter het succes, namelijk Laurenz Hoorelbeke en Maja van Honsté.

Het is nu de tweede keer dat jullie “Musical Zingt…” organiseren. Is het iets dat jullie op regelmatige basis willen doen?

De eerste was “Musical Zingt 90’s” en die was dit jaar in maart. En na het succes hebben we gedacht, waarom doen we niet gewoon een tweede hierachter? Dan zijn we begonnen met zoeken naar een tweede thema en zo zijn we bij alle grote diva’s door de jaren heen uitgekomen. En zo is “Musical zingt Top of the Divas” ontstaan. Hopelijk wordt Musical zingt een platform waar heel veel musical mensen binnenkort hun ding kunnen laten zien in het thema dat ze believen. Het is de bedoeling dit toch jaarlijks te organiseren en als het mogelijk is, meerdere keren per jaar.

Kan je ons wat meer vertellen over het onderwerp van deze editie “Top of the Divas” en hoe je op het idee gekomen bent?

In eerste instantie ben ik fan van Beyonce en alle commerciële popdiva’s. En dat leek me dan ook een heel goed uitgangspunt omdat ik nu ook 3 hele goede diva’s in dienst genomen heb.

"Het is geen evangelie dat ze letterlijk moeten brengen."

Had je dan eerst de drie diva’s of eerst het thema?

Elke had ik sowieso al, zij was er vorige keer ook al bij. En Nicoline en Deborah wou ik er ook graag bij. Dus ja eigenlijk waren de drie diva’s toch wel gekozen voor het thema gekozen werd. (lacht)

Wat kunnen we juist verwachten? Allemaal echte diva-liederen van vroeger en nu?

Ja, we zijn door 100 jaar muziek gegaan, wat een hele grote taak was. Van de grootste Bleir-nummers tot de grootste Bleit nummers, intieme nummers, de grote shownummers, voor ieder wat wils. Elke leeftijd kan zijn smaak er wel in terug vinden want de liedjes zijn zowel “up-to-date” als echte klassiekers van vroeger.

Je hebt niet alleen voor drie top dames gekozen maar je hebt er ook twee heren bij betrokken?

Vorige keer waren we met zes acteurs, nu waren we maar met drie. En dat vonden we eigenlijk wat te weinig om een hele show mee te vullen, dus zijn we beginnen brainstormen. Toen zijn we op het idee gekomen om twee hosts aan te nemen, twee mannelijke presentatoren. Uit dat idee is dan weer van alles voort gevloeid. (trekt een geheimzinnig gezicht) De mannen hebben ook wel een mooi aandeel in de show gekregen. Ze mogen echt alles en vormend de rode draad doorheen de show door alles een beetje aan elkaar te rijgen.

"Het wordt een spannende show!"

Mogen ze de show stelen en zelf diva worden?

Ze mogen zeker de show proberen stelen en als ze de kans krijgen zullen ze dat zeker niet laten. (lacht)

Als je zegt ze de show proberen stelen, is het dan eerder wat improvisatie op het podium of werd het scenario redelijk voorgeschreven?

Er is een soort van guide line geschreven, maar voor de rest mogen ze zelf wel kiezen. We zeggen zelf “maak er je eigen ding van” zodat alles wat spontaan blijft. De liedjes liggen vast en een deel van de tekstjes wordt wel voorgeschreven, maar ze mogen er van af wijken en er hun eigen ding mee doen. Het is geen evangelie dat ze letterlijk moeten brengen.

Wat is eigenlijk de rode draad doorheen de show?

Er wordt eigenlijk een wedstrijd georganiseerd om te zoeken wie de grootste diva is. De mannelijke hosts zijn niet zo content dat ze zelf niet op de affiche staan en daar vloeit dan eigenlijk van alles uit voort. Het wordt een spannende show!

"Tip aan de kijkers: Neem een pakje zakdoekjes mee!"

Kan je ons wat meer vertellen over je diva’s en je hosts?

Elke Buyle, onder andere gekend van op zoek naar Maria, Elza in Frozen,… Ze heeft ook al veel musicals gedaan zoals Danz der Vampieren in Duitsland, in België Chaplin, Doornroosje, Oliver,…

Nicoline Hummel is ook afgestudeerd als musicalactrice, maar is tegenwoordig vooral bekend van de buurtpolitie. Ze heeft vroeger heel veel musicals gedaan; Sneeuwwitje, Oliver, Peter Pan,… Ze vond het heel leuk om nog eens te zingen en ik heb gezegd “ik ga daar voor zorgen” en voila…

Deborah De Ridder, die moeten we eigenlijk niet meer voorstellen. Zij deed onder andere mee in; op zoek naar maria, Oliver, Chaplin, Evita, …

En dan de boys. Matthew Michel is vooral bij de kinderen bekend van de Ghost Rockers, veel musicals zoals Grease, Shrek en ook de studio 100 band, ketnet, … En dan last but not least Pieter Casteleyn. Hij studeerde nog niet zo lang geleden af. Hij heeft ondertussen in Duitsland Liebe Stirbt nie gedaan, de understudy Chaplin geweest en gaat binnenkort met onder andere Matthew en Maja ook de Rocky Horror show doen.

En waarom hebben jullie juist deze mensen gekozen uit het gamma van artiesten?

Elke heeft gewoon de grootste stem in België, die kan alles aan. Ze heeft iedereen ook echt verbaasd in de vorige show. Ze heeft er heel wat kleppers gezongen. Ze zingt iedereen onder tafel, ze heeft gewoonweg de grootste stem van België. Nicoline is een ervaren actrice-zangeres en kan een nummer echt brengen met hart en ziel. Deborah is een zangeres pure sang. Als ze begint te zingen neemt ze je mee in een verhaal en laat ze je niet meer los. Ik heb gewoon allemaal goede mensen gepakt. Drie verschillende stemmen die samen toch zo goed blenden. De drie dames samen op het podium gaat gewoon knallen. Als die met drie samen gaan zingen, hou u zakdoeken maar al klaar, van het huilen en het lachen.

Matthew en Pieter zijn gewoon heel joviaal, spontaan en veelzijdig. Ze hebben allebei een hele goede stem en kunnen allebei heel goed dansen, wat handig kan zijn als achtergronddansers in de show. Verder was er ook een mooie klik tussen beide. Een perfecte match.

Op de posters vermelden jullie ook allemaal “gezien op TV”. Gaan jullie ook een link leggen naar TV of is dat gewoon marketing gewijs?

Er kan wel eens een link komen naar TV in de show. Het is dus niet puur voor de marketing, er gaan echt wel dingen gebruikt worden. Het licht voor de hand he… Het is zo leuk! Er zijn gewoon dingen die je niet kan laten liggen, het zou jammer zijn als we die niet gebruikten. (lacht)

De show wordt maar 1 keer gedaan. Is dat een bewuste keuze? Of kunnen er nog meerdere voorstelling komen?

Het is de bedoeling om nu eigenlijk een “one night only” te creëren. Maar die shows komen wel in de verkoop voor de commerciële centra voor het volgende seizoen. Maar voor de zekerheid zou ik wel al tickets bestellen.

Zijn er nog tickets?

Er zijn nog tickets, maar de mensen moeten snel zijn. Momenteel is er een zomerkorting van 29 EUR, die loopt nog tot 31 augustus.

Tickets kan je vinden op www.musicalzingt.be (n.v.d.r.)

"Ik ben diegene die het budget drukt en zij is diegene die het budget omhoog haalt."

Wat wil je eigenlijk zeggen met de titel musical zingt? Want beide shows zijn geen musicals.

We willen vooral laten merken dat musicalacteurs meer kunnen dan enkel musical zingen en “musicalacteurs zingen” was te lang. Bijvoorbeeld op Broadway heb je “Broadway sings”. Dat zijn ook musicalacteurs die een avond zingen in welbepaalde thema’s, alleen staan ze daar met 30 op het podium. Daar hebben we ook een beetje onze inspiratie gehaald. We willen het vooroordeel naar de musicalacteurs toe doorbreken. Zo kunnen we de andere kant van iemand eens laten zien. Maar het is dus geen musical, het is een concert met een rode draad, maar zonder verhaallijn.

Wat is jullie onderdeel eigenlijk in de show?

Wij gaan vooral stressen achter het geluid en het licht op de moment zelf. Maar wij zijn eigenlijk de regisseurs van het stuk. We hebben ook samen heel veel gebrainstormd over de show, samen het script geschreven. We hebben alles eigenlijk samen gedaan. Maar Laurenz heeft eigenlijk de liedjes gekozen en daarna zijn we gaan samenzitten om alles aan elkaar te maken. Maja komt meestal met de hele grappige dingen en ik met de hele praktische. Ik ben diegene die het budget drukt en zij is diegene die het budget omhoog haalt. (lacht)

Klinkt als het perfecte team, heel complementair. Wat is jullie laatste boodschap voor de mensen die komen kijken?

Niemand moet schrik hebben om te bewegen, iedereen mag meezingen, mee dansen, de gangpaden mogen gevuld worden. Er gaan ook attributen aanwezig zijn . Het is echt een feestje. Het wordt superleuk! Laat gerust de diva in je boven komen!

"Het wordt zoooooo leuk!"

Wie al een klein voorsmaakje wilt kan morgen op de facebook pagina van Musical Zingt (of op de website www.musicalzingt.be) reeds een filmpje vinden dat je alvast hongerig naar de show gaat maken. Voor de foto's van de making of kan je alvast in ons fotoalbum terecht.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: