Peter Minnebo

De voorstelling is gebaseerd op het leven van het Mexicaanse kunstenaarskoppel, Frida Kahlo en Diego Rivera. Ze hadden een relatie van aantrekken en afstoten. Hun drijfveer was wilskracht en passie. Er was de eindeloze bewondering en liefde voor elkaar, maar ook hun zoektocht naar onblusbare lust. De avond opent dan ook met een gepaste scène, waarbij Diego een naaktmodel aan het schilderen is.

De haat-liefde relatie dreef dit koppel naar uiterst geniale werken die wereldwijd roem vergaarden en nog altijd te bewonderen zijn in diverse musea ter wereld. Op zeer jonge leeftijd werd Frida getroffen door polio, dit zorgde voor een onvolgroeid been.

Toen ze 18 was, raakte ze betrokken bij een ernstig busongeluk, wat ze zeer plastisch beschrijft:“de bus plooide als een grasstengel, sommigen overleefden het, sommigen niet, ik ben jaloers op de laatste”. Door haar verwondingen moest ze maandenlang het bed houden. Daar besloot ze om te gaan schilderen. Dit resulteerde in een aantal zelfportretten.

In 1929 trouwde ze met de kunstenaar Diego Rivera. Het was een zeer stormachtig huwelijk. Allebei hielden ze er buitenechtelijke relaties op na. Toen hij een verhouding kreeg met haar zus Cristina, verliet ze hem. Enkele jaren later hertrouwden ze.

Diego is een werker, een womanizer met voorkeur voor vrouwendijen en borsten,het genie van kleurenschakeringen, de geboren dwarsligger. Frida is de wilskrachtige vechtster,de rebelse, gewonde vrouw,met haar unieke schilderstijl,haar relatie met “pijn”. Ze kan de aftakeling door de pijn in de spiegel niet meer aanzien. In 1954 overleed ze op 47-jarige leeftijd. Wellicht pleegde ze zelfmoord.

Het publiek is een stuk dat ‘ervaren’ moet worden. En dat werd het ook op de voorstelling van zaterdagavond. Een avond vol geuren, kleuren, smaken. De aanwezigheid van levende dieren (lama, ezel, mini-varken) maken het verhaal levensecht, hun geur blijft de zaal overheersen, ook na het sierlijk uitlopen van de zaal. Bijzonder is de interactie tussen dieren en publiek,acteurs.

Wanda Joosten zet een aangrijpend Mexicaanse lied neer, vol emotie. Op het podium wordt een 3-tal keer feilloos van kleding gewisseld. Marieke Van Hooff geeft de nodige muzikale bijkleur met live accordeon. De acteurs staan midden en tussen het publiek, een dreigement van Diego met de revolver of een kus van Frida, het kan allemaal.

Iedereen wordt aangegrepen door het verhaal, de acteerprestaties,de herkenbaarheid, de schoonheid en de beklijvende betrokkenheid. Voor en na de voorstelling zijn er Mexicaanse drankjes en hapjes verkrijgbaar.

Kahlo is een echte aanrader, klasse theater in alle puurheid! En het publiek waardeerde met een staande ovatie. Reservatie enkel via e-mail: look.smile@skynet.be

Locaite: Look & Smile, Van Loenoutstraat 38, 2100 Deurne

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: