“Het was vermoeiend. Ik was soms ook aan het wenen als ik iets niet kon. Als je dan één foutje hebt, dan ben je al direct verdrietig of bang.“ Huiswerk maken was er voor Finn (7 jaar) vaak echt te veel aan. Haar ouders kozen uiteindelijk voor een school zonder klassiek huiswerk. Maar in Vlaanderen is dat de uitzondering. Amper 4 op de 100 kinderen hebben nooit huiswerk. Nochtans zorgt huiswerk bij 1 op de 3 gezinnen voor spanningen, zo blijkt uit een enquête die Koppen in samenwerking met het Nieuwsblad deed bij 1000 Vlaamse ouders met kinderen in de lagere school. 1 op de vijf wil huiswerk zelfs helemaal afschaft zien.

De overgrote meerderheid van de ouders is er nog steeds van overtuigd dat huiswerk nuttig is: om leerstof te verwerken, om zelfstandig te leren werken of om als ouder te weten waar je kind mee bezig is. “Nochtans is onderzoek heel duidelijk: voor slechts 15% van de kinderen tussen 6 en 9 jaar zorgt huiswerk voor betere leerprestaties. Bij oudere leerlingen is dat 25%. Dat is geen waardevol effect,” stelt onderwijsspecialist Martin Valcke (UGent). De discussie leeft op scholen en bij leerkrachten, maar het huiswerkbeleid wijzigen gaat moeizaam. “Huiswerk hoort bij het beroep net zoals krijtstof.”

Eerste hulp in Nepal

Een maand na de aardbeving in Nepal blikt Koppen terug op de hulpverlening.

Jessica Villerius, een jonge Nederlandse reporter, neemt ons mee naar de moeilijk bereikbare bergdorpen, waar honderden mensen nog steeds wachten op hulp. Ze volgt een bevriende arts uit Brazilië die slachtoffers van de aardbeving behandelt. Hij en z’n team zijn in de regio Timbu geraakt, nog voor de grote internationale hulporganisaties. Dat kon dankzij een crowdfundingactie via Facebook, waarmee ze vliegtuigtickets konden kopen.

“Na een lange trektocht kwamen we in een dorp. We zagen een oudere vrouw met een serieuze wonde aan haar rechterbeen. De mensen uit het dorp dachten dat haar been gebroken was, maar dat klopte niet. We hebben haar been verzorgd en antibiotica toegediend.”

Jessica Villerius zag de vernietiging die de aardbeving heeft aangericht en maakte een reisverslag.

Strijd der seksen

Volgende week weten we wie het tennistoernooi van Roland Garros wint. Wat wél al vast staat, is dat de winnares bij de vrouwen evenveel zal verdienen als de winnaar bij de mannen. Die gelijkschakeling is het levenswerk van gewezen topspeelster Billie Jean King. Maar niet elke sport heeft zijn eigen Billie Jean King. En dus is de kloof tussen de toplonen bij de mannen en de vrouwen soms stuitend.

Wie de Ronde van Frankrijk wint bij de vrouwen, krijgt precies evenveel als een ritwinnaar bij de mannen. Ook basketster Ann Wauters kan er over mee spreken. Zij speelde in de Verenigde Staten in de WNBA, de vrouwelijke tegenhanger van de NBA. Maar ze verdiende niet eens een halve procent van de toppers bij de mannen. Het verschil tussen de wereldkampioen boksen bij de mannen (Floyd Mayweather) en de wereldkampioene bij de vrouwen (onze Delfine Persoon) is gigantisch. Is die kloof onomkeerbaar en moeten we niet streven naar een gelijke(re) verdeling van het prijzengeld?

Koppen: op donderdag 28 mei om 20.40 uur op Eén.

Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over