Deze week kijkt Danira Boukhriss Terkessidis naar Nederland voor een spraakmakende reportage in Koppen XL. Uit recent onderzoek blijkt dat een groot aantal Nederlandse en Vlaamse jongeren zichzelf wel eens opzettelijk verwondt. In de reportage Beschadigd laat de Nederlandse documentairemaakster Jessica Villerius het woord aan Sanne, een vrouw die jarenlang vocht tegen de dwang om zichzelf te verminken.

Alleen zo kon ik de dag doorkomen'

Ik moest iets doen om de pijn en het verdriet dragelijk te maken en dat werd zelfbeschadiging. Alleen zo kon ik de dag doorkomen.

Sanne is dan veertien jaar. Jarenlang verminkt ze zichzelf. Vandaag is ze 27 en wil ze haar verhaal vertellen omdat ze het taboe rond zelfbeschadiging wil doorbreken. Want Sanne is lang niet alleen.

Uit recent onderzoek blijkt dat een op de vier Nederlandse en Vlaamse jongeren tussen 12 en 19 jaar zichzelf wel eens opzettelijk verwondt. En het zijn zeker niet alleen meisjes die dit doen.

Taboe

De Nederlandse documentairemaakster Jessica Villerius ontmoet zowel jongeren als volwassenen die dagelijks vechten tegen de dwang of behoefte om zichzelf te snijden, te verbranden of op een andere manier te verwonden.

Ze willen de schaamte doorbreken door er openlijk over te praten, hun littekens en hun verdriet te laten zien. Dat is tegelijkertijd een dringende oproep, want het onbegrip en de onwetendheid erover is nog heel groot. Familie, vrienden en hulpverleners weten vaak niet hoe ze ermee moeten omgaan.

Koppen XL: op maandag 5 oktober om 21.30 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over