Twee jaar nadat hij Benjamin Feys bezocht in de Boliviaanse gevangenis, trekt Luk Alloo opnieuw naar La Paz om er een Vlaming te interviewen. Op donderdag 23 maart 2017 stapt hij door de poort van de San Pedro-gevangenis om er kennis te maken met Johan, die in voorhechtenis zit op verdenking van drugshandel. Luk interviewt hem in één van de 10 gevaarlijkste gevangenissen ter wereld.

De San Pedro-gevangenis is op z’n minst ‘apart’ te noemen. De politie bewaakt de buitenkant, maar binnen de muren is geen cipier te bespeuren. De gevangenen zelf regelen álles. Er zijn bars, een restaurants en winkeltjes. Vrouwen en kinderen van gedetineerden lopen vrij binnen en buiten en kunnen blijven overnachten. Tussen de 3.000 gevangenen probeert Johan zich staande te houden.

Johan is psycholoog van opleiding en was de laatste 16 jaar uitsluitend met zijn kunst bezig. Nu leeft hij in het ongewisse. Zijn zaak is nog steeds niet voorgekomen. “Ik vind het vooral erg voor mijn vrouw, kinderen en familie”, reageert hij. “Ik riskeer een straf tot 25 jaar. Dat hou ik niet vol. Ik hoop op rechtvaardigheid en een eerlijke rechtspraak. Ik zit onschuldig in de cel.

Luk praat ook met Lieve, die samen met haar man 16 jaar in La Paz woonde. “Johan had een Argentijnse kennis onderdak gegeven”, getuigt ze. “Die wilde paddo’s verhandelen, softdrugs die een hallucinogene werking hebben en in Nederland vrij te verkrijgen zijn. Toen is de politie binnengevallen en is iedereen die in ons huis aanwezig was opgepakt. Johan zit nu 3 maanden in de cel. De zaak moet voorkomen, maar wanneer is niet bekend. Die onzekerheid is niet te harden.

In Bolivia is Luk getuige van de administratieve rompslomp die Lieve uitput. Hij volgt haar tijdens een belangrijke afspraak met de openbare aanklager en woont ook een gesprek met Johans advocaat bij. Dat er sprake is van corruptie, staat vast voor de man. Ondertussen blijft Lieve leven op hoop…

De uitzendingen van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis zijn live en uitgesteld te bekijken via vtm.be en de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over