Jaws. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld nog het griezelige deuntje wanneer het impressionante roofdier onderweg was naar zijn volgende prooi. De thriller uit 1975 was een enorm succes maar zorgde er jammer genoeg ook voor dat haaien voorgoed als bloeddorstige moordmachines worden bestempeld. Om die mythe te ontkrachten reizen Staf en Mathias Coppens door de States.

Daar vallen ze weer van het ene avontuur in het ander. Mathias en Staf worden misselijk van de schrik wanneer ze oog in oog komen te staan met de bloeddorstige (?) wezens, Mathias ook nog eens door zeeziek te worden. Ze zijn onder de indruk van het levensverhaal en het positivisme van een surfer die verminkt werd voor het leven, ze zijn getuige van een shark attack, en dat alles in een idyllische omgeving.

Ze starten het avontuur in Hawaii, waar ze afspreken met de jonge surfer Mike Coots. Hij werd op zijn achttiende tijdens het bodyboarden aangevallen door een haai en verloor daarbij een been. Toch koestert hij geen wrok ten opzichte van de dieren. Sterker nog: een maand na zijn ongeval ging Coots alweer het water in om te surfen. Om de Coppens-broers te bewijzen dat hij zijn angst kon overwinnen, neemt hij Staf en Mathias mee om samen met hem te gaan zwemmen, op de plaats waar hij werd aangevallen.

Ook Greg Skomal is een haaienliefhebber. Skomal is bioloog en bestudeert het gedrag van de grote witte haai aan de Oostkust van Amerika. Samen met Staf en Mathias gaat hij per boot het water op om een paar grote haaien van een zender te voorzien. De broers zijn danig onder de indruk van de impressionante beesten, waaronder de grootste die Skomal dit jaar al zag.

Net wanneer Staf en Mathias ervan overtuigd raken dat haaien grote maar relatief ongevaarlijke dieren zijn, gebeurt er iets verschrikkelijks. Een jonge man wordt tijdens het surfen aangevallen door een haai. Staf en Mathias komen enkele minuten na het voorval ter plaatse en praten met de enige getuige.

Daarna reizen de mannen naar Guadeloupe Island in de golf van Mexico. Daar zwemt de grootste populatie witte haaien ter wereld. Na een tocht van twee dagen op zee, een marteling voor de zeezieke Mathias, komen de broers oog in oog te staan met het monster uit Jaws. Al snel wordt de boot omsingeld door een tiental nieuwsgierige wezens, waarop Staf en Mathias met een bang hartje het azuurblauwe water worden ingelaten om voor het eerst in hun leven een haai van dichtbij te zien.

De volledige afleveringen van Hollywood in’t Echt kunnen na uitzending 4 weken lang gratis worden bekeken op vtm.be en via de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: