De strafste films komen naar jouw stad - Een zomer lang op locatie en op tv

Deze zomer nodigt Canvas alle filmliefhebbers drie keer per week uit voor een filmvoorstelling. Cinema Canvas strijkt in juli en augustus wekelijks neer in een andere stad en een andere provincie: in Kortrijk, Antwerpen, Genk, Leuven, Sint-Truiden, Gent en Vilvoorde. Van 5 juli tot 25 augustus.

Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Maar het aantal plaatsen is beperkt en je moet wel vooraf inschrijven via canvas.be. Daar vind je ook alle informatie over de locaties, de films, gasten, presentatoren, experten en nog veel meer.

Elke woensdag, donderdag en vrijdag wordt een kwaliteitsfilm vertoond op een groot scherm in een sfeervolle setting en met alles erop en eraan, van foodtruck tot zomerbar. De film wordt telkens gekozen door een bekende filmliefhebber. Die leidt de film ter plaatse in, samen met een vaste host en een wisselende collega-filmkenner. Dat gesprek (20’) is ook te zien op Canvas, net als de film uiteraard.

De gastheren zijn twee gepassioneerde filmliefhebbers: acteur Michaël Pas in juli en comedian Xander De Rycke in augustus.

“Een dag op een filmset is een goede dag. Een uur in de bioscoop is een goed uur. Een gesprek over film is een goed gesprek.”
Michaël Pas

“Ik probeer telkens naar films te kijken vanuit een hoop dat het goed is. Open-mindedness is the key.”
Xander De Rycke

2 presentatoren

Cinema Canvas wordt gepresenteerd door acteur Michael Pas (in juli) en comedian Xander De Rycke (in augustus). Allebei zijn ze gepassioneerd door film, al beschouwen ze zichzelf niet als grote kenners.

Michael Pas (° 1966) heeft iets met film. Dat kan ook moeilijk anders als acteur. Al tijdens zijn studententijd aan de Studio Herman Teirlinck speelde hij mee in films als Crazy love en Blueberry Hill. Later volgden tientallen series, van Kulderzipken tot Code 37, en films, van Team Spirit tot Nymphomaniac, dit najaar trouwens op Canvas te zien. Maar Michaël is niet alleen een acteur, hij is ook een echte filmliefhebber.

“Toen ik als tienjarig kindacteurtje voor het eerst op een filmset kwam, ging een magische wereld voor me open. Ik werd meteen verliefd op de sfeer, de mengeling van nep en écht en vooral op die bijzondere mensen van cast en crew. Volwassen mensen die met een kinderlijk enthousiasme, en alle middelen die ze hebben, een verzonnen verhaal vertellen. Ik voelde me meteen thuis. Ik wilde daar nooit meer weg. Vandaag heb ik dat nog steeds. Een dag op een filmset is een goede dag. Een uur in de bioscoop is een goed uur. Een gesprek over film is een goed gesprek.”

Xander De Rycke (°1987) is stand-upcomedian, maar gaat ook graag zitten voor een goede film. Hij is nog geen 30, maar mocht het tienjarige jubileum van zijn carrière al vieren en gaf begin dit jaar de aftrap voor zijn vijfde theatershow: Quarter-Life Crisis. Zijn passie voor film komt onder meer naar boven in zijn jaarlijkse voorstelling Xander De Rycke houdt het voor bekeken, de enige conference over televisie en film in Vlaanderen.

“Toen ik Jurassic Park voor het eerst zag, was dat de eerste keer dat ik oprecht filmmagie op het witte doek zag. Het was fantastisch in de originele betekenis van het woord. Die film heeft een liefde voor zowel pure popcornfilms als absolute klassiekers in mij wakker gemaakt. Of het nu slecht of goed is, ik wil alles gezien hebben, van Sharknado over Spielberg tot Edgar Wright. Ik probeer dan ook telkens naar films te kijken vanuit een hoop dat het goed is. Open-mindedness is the key.”

24 films, 5 experten

Cinema Canvas programmeert in totaal 24 films gekozen door evenveel filmliefhebbers. In het inleidende gesprek vertellen zij waarom ze zo gecharmeerd zijn door ‘hun’ film. Dat persoonlijke verhaal wordt aangevuld door de ruime en tegelijk scherpe filmhistorische blik van de experten: Anke Brouwers (filmdocente Universiteit Antwerpen en KASK Gent), Lisa Colpaert (filmwetenschapper University of the Arts in Londen en programmator bij Cinea), Patrick Duynslaegher (Artistiek directeur FilmFest Gent), Wouter Hessels (docent filmgeschiedenis RITCS) en Gertjan Willems (filmhistoricus Universiteit Gent). Zij tonen ons hoe we ook anders kunnen kijken naar een film, ook al hebben we hem al eerder gezien. Bijvoorbeeld door oog te hebben voor onderliggende thema’s, de context van het verhaal, de petite histoire en de beeldtaal.

Vanaf woensdag 5 juli tot vrijdag 25 augustus, wekelijks op woensdag, donderdag en vrijdag

Start op locatie:

  • Deuren: 20.00 u.
  • Tot 21 juli: intro om 21.45 u. en film om 22.05 u.
  • Vanaf 26 juli: intro om 21.30 u. en film om 21.50 u.

Start op Canvas:

  • tot 21 juli om 22.05 u.
  • vanaf 26 juli om : 21.50 u.

Week 1 - Kortrijk

Woensdag 5 juli: One Flew over the Cuckoo's Nest - De keuze van Jan Eelen.

Expert: Anke Brouwers. Presentator: Michaël Pas
Drama van Milos Forman (VSA-1975) met Jack Nicholson, Louise Fletcher, Danny DeVito.
Een veroordeelde man doet zich voor als geesteszieke en laat een frisse wind waaien door een psychiatrisch ziekenhuis. Bekroond met vijf Oscars.

Donderdag 6 juli: The Searchers - De keuze van Johan Heldenbergh.

Expert: Wouter Hessels. Presentator: Michaël Pas
Western van John Ford (VSA-1956) met John Wayne en Jeffrey Hunter.
Een voormalige soldaat gaat op zoek naar zijn door indianen ontvoerde nichtjes.

Vrijdag 7 juli: Me and You and Everyone We Know - De keuze van Patricia Toye.

Expert: Lisa Colpaert. Presentator: Michaël Pas
Romantische komedie van Miranda July (VSA- 2005) met John Hawkes en Miranda July.
Een aantal mensen (her)ontdekt de liefde. Bekroond in Cannes en op het Sundance Film Festival.

Week 2 - Kortrijk

Woensdag 12 juli: Jaws - De keuze van Erik Van Looy.

Expert: Anke Brouwers. Presentator: Michaël Pas
Thriller van Steven Spielberg (VSA-1975) met Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Lorraine Gary
Een sheriff, een bioloog en een oude zeeman binden de strijd aan met een moorddadige witte haai. Bekroond met drie Oscars.

Donderdag 13 juli: Fight Club - De keuze van Tim Van Aelst.

Expert: Gertjan Willems. Presentator: Michaël Pas
Thriller van David Fincher (VSA-1999) met Brad Pitt, Helena Bonham Carter en Meat Loaf.
Een verveelde verzekeringsinspecteur probeert uit zijn saaie bestaan te ontsnappen door lid te worden van een ondergrondse knokkersclub, met verstrekkende gevolgen.

Vrijdag 14 juli: Babel - De keuze van Dorothée Van Den Berghe.

Expert: Wouter Hessels. Presentator: Michaël Pas
Drama van Alejandro González Iñárritu (VSA/FRA/MEX - 2006), met Brad Pitt en Cate Blanchett.
Een koppel raakt tijdens een reis door Marokko betrokken bij een schietpartij. Hun verhaal is gelinkt met gebeurtenissen in Mexico, Amerika en Japan.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: