Goele Bormans

Vorig weekend ging voor het gezelschap MinTh hun versie van Jekyll & Hyde in première in de MiMuze in Kalmthout. Dit weekend speelde ze enkele voorstellingen in de rode zaal van het Fakkeltheater.

Jekyll & Hyde vertelt het verhaal van een dokter die een medicijn uitvindt om zijn zieke vader te helpen. Hij denkt het goede van het kwade te kunnen scheiden in de menselijke ziel. Zijn onderzoek zit in de laatste fase, het enige wat hij nog moet doen is het testen op mensen. Hij krijgt echter van de raad van bestuur van het ziekenhuis geen groen licht om proefpersonen te gebruiken. Dr. Jekyll (Glenn Desmedt) ziet geen andere oplossing dan het medicijn op zichzelf te testen. Maar dat loopt grondig mis. De rustige dokter transformeert al gauw naar een moordlustige gruwel met de naam Edward Hyde. Overal waar hij komt vallen er slachtoffers. Voor de autoriteiten is hij echter ongrijpbaar omdat hij nooit te vinden is.

Hij verbergt zich namelijk in zijn alter ego Dr. Jekyll. Die staat op het punt te trouwen met Emma (Ildiko van Dyck), de dochter van één van de leden van de raad van bestuur, Sir Danvers Carew (Koen Crucke). Maar twee ego’s wilt ook zeggen twee vrouwen. Terwijl Jekyll met Emma verloofd is, heeft Hyde een affaire met Lucy (Deborah De Ridder). Zij werkt in The Red Rat, een bordeel dat hij op een avond bezocht met zijn beste vriend John Utterson (Roel Lauwens). Dr. Jekyll probeert met tegengif Mr. Hyde onder controle te houden maar dat wordt steeds moeilijker en moeilijker. Zal het Dr. Jekyll lukken om de juiste formule te vinden? Zal hij er nog in slagen Mr. Hyde uit zijn leven te bannen?

Jekyll and Hyde sloeg er niet echt in overtuigend over te komen. Het podium was precies wat aan de kleine kant waardoor alles nogal rommelig overkwam. Het decor bracht een duistere sfeer weer, maar werd niet echt omgevormd tot iets specifiek. Enkele panelen met kijkgaten vormden het decor. Regelmatig stond er wel iemand te gluren, ook al klopte dat niet altijd in het verhaal. De hoofdrol werd vertolkt door Glenn Desmedt. Hij maakte in zijn spraak en acteren een duidelijk onderscheid tussen Jekyll en Hyde, maar in zijn zang viel het onderscheid jammer genoeg volledig weg. Doch was er zangtechnisch niets op hem aan te merken en zette hij toch een goede prestatie neer. Deborah De Ridder mocht zijn harde kant ervaren als tegenspeelster van Hyde. Zij zette een overtuigende Lucy neer, een heel mooie vertolking. Haar onrechtstreekse rivale was Emma, gespeeld door Ildiko Van Dyck. Zowel Deborah als Ildiko hebben prachtig gezongen. Maar jammer genoeg verdween Ildiko in hun duonummer een beetje naast Deborah, terwijl ze hier beiden even sterk hadden moeten staan.

Roel Lauwens wist naast Glenn Desmedt zijn mannetje wel te staan. Ook Koen Crucke en Ann Lauwereins speelden hun rollen met succes. Steve De Schepper speelde niet alleen enkele rollen op het podium maar was tevens ook de regisseur van het stuk. De musical werd wel live begeleid, maar jammer genoeg overstemden de instrumenten elkaar en de zangers met momenten, waardoor de sfeer soms even verkeerd zat. Ondanks een paar kleine puntjes is MinTH er toch nog in geslaagd een creatieve versie van Jekyll & Hyde neer te zetten. Na dit weekend is het een tijdje gedaan met de voorstellingen, maar niet getreurd, in het najaar gaan ze op tournee door Vlaanderen. Meer informatie kan je vinden op www.muziek-theater.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over