"Belgische moslims, we moeten eens praten"

Na de recente gebeurtenissen zit de moslimgemeenschap weer in het oog van een media-storm. Er wordt daarbij heel wat gepraat óver moslims, maar zelden door moslims. Daarom gaan Rudi Vranckx en zijn redactie op zoek naar het tegenverhaal, naar de ‘andere’ stem, de stem van de moslimgemeenschap in ons land.

Dat doen ze sinds enkele weken met 100stemmen.be, een platform waarop moslims zelf hun verhaal kunnen vertellen. Daarnaast hebben ze voor Panorama uitgezocht hoe de Belgische moslims extremisme ervaren en aanpakken. Voor een reeks in het Journaal zijn ze dan weer inspirerende voorbeelden in het buitenland gaan zoeken waar we in België lessen uit kunnen trekken. De Journaal-reeks begint op dinsdag 28 april. De Panorama-reportage wordt uitgezonden op donderdag 30 april en op 29 april in avant-pemière getoond en besproken op ‘De avond van de #100stemmen’ in Vilvoorde.

We zijn niet goed bezig”, zegt Rudi Vranckx. “Tijdens al die jaren in oorlogen ver van ons bed, heb ik één regel gevolgd: luister naar wat mensen te vertellen hebben. Maar in mijn eigen land zie ik dat amper gebeuren. Ik zie alleen maar afstand tussen mensen, tussen ‘wij’ en ‘zij’. Het loopt heel erg fout. Met dat gevoel loop ik al maanden rond.”

Daarom willen Vranckx en zijn redactie een voorzet geven...

100stemmen.be: een platform voor moslimstemmen in het debat over moslims

In tijden waarin iedereen het heeft over moslimextremisme en –terreur willen Rudi Vranckx en zijn redactie ook een andere stem laten horen, of liever 100 andere stemmen: de stemmen van gewone moslims die op het platform 100stemmen.be zelf vertellen wie ze zijn, waar ze mee bezig zijn en wat hen bezighoudt.

Ze willen daarbij geen excuses, klaagzang of tirade. Wat dan wel? Weten wat de Turkse buurjongen graag in zijn vrije tijd doet. Hoe het voelt om als Afrikaanse vrouw met hoofddoek door de straten van Brussel te lopen. Waarom Wim zich bekeerde. Hoe het komt dat Ismail geen job krijgt maar Nico wel. Vloggers, hiphoppers, studenten, boekhouders en twijfelaars allerlei: allemaal kunnen ze met hun verhaal terecht op 100stemmen.be.

Mijn Jihad : onze moslims over extremisme

Panorama - donderdag 30 april

Met meer dan 400 zijn ze intussen: jonge Belgische moslims die naar Syrië zijn vertrokken om er te gaan vechten. Een probleem dat te lang niet werd aangepakt. Tot er ook terugkeerden, en niet allemaal met goede bedoelingen. Tot Charlie Hebdo. Tijd voor Rudi Vranckx om voor Panorama op zoek te gaan naar het alternatief dat de islamitische gemeenschap probeert te bieden: een heel ander soort jihad. Want die ‘andere’ stemmen kunnen ook een antwoord geven op de problemen waarmee hun, onze, samenleving wordt geconfronteerd.

Rudi begint aan zijn Panorama-verhaal in Vilvoorde, letterlijk onder de brug. Voor het eerst praat een Vlaamse moeder van een Syriëstrijder over hoe ze haar ervaring kan inzetten om anderen te sensibiliseren. “Mijn zoon was zo lief en behulpzaam, en toch, twee dagen na zijn 18de verjaardag is hij vertrokken”, legt een mama uit aan de Vilvoordse schepen voor sociale zaken Fatima Lamarti.

Daarna gaat het naar Antwerpen, waar we een unieke inkijk krijgen in een deradicaliseringssessie, een gesprek dat Rudi urenlang kon registreren. De sessie vindt plaats in het psychosociaal centrum Al Miezaan. “De aanpak is hier op maat, ik heb echt al mannen kunnen overtuigen dat hun geloof wél verenigbaar is met de Westerse samenleving”, legt begeleider Sofian El Bouazati uit.

Een belangrijke gesprekspartner in de Panorama-reportage is een Vlaamse imam die zich jaren geleden bekeerde tot de islam. “Het probleem zit hem absoluut in de manier waarop sommigen onze godsdienst interpreteren”, aldus Sulayman van Ael. Dat is ook de boodschap tijdens zijn populaire preken in de moskee van Berchem. En als moslimtieners hem een vraag stellen tijdens een infosessie op school over radicalisering.

Tot slot trekt Rudi Vranckx ook naar Libanon, om er te onderzoeken hoe jonge Vlaamse moslims de regio op een andere manier proberen te helpen om zo radicalisering te voorkomen.

Dit is een reportage over en vóór onze moslimgemeenschap. Daarom zal ze gelijktijdig met de uitzending op televisie ook aangeboden worden met Arabische en Franse ondertiteling op deredactie.be en canvas.be. Een primeur in Vlaanderen.

Mijn Jihad: in Panorama op donderdag 30 april om 21.30 u op Canvas, op deredactie.be en Canvas.be (hh op vrijdag 1 mei om 18.40 u. en zondag 3 mei om 19.05 u.)

De avond van de #100stemmen: avant-première in Vilvoorde

Op woensdag 29 april, de dag voor de uitzending, wordt de Panorama-reportage Mijn Jihad in avant-première getoond op ‘De avond van de #100stemmen’, een evenement in Vilvoorde waarop het publiek de kans krijgt om na te praten met de protagonisten van de reportage.

De avond wordt ingeleid door Laila Ben Allal van de Vranckx-redactie. Het debat achteraf wordt gemodereerd door Yasmina El Messaoudi, één van de #100stemmen en presentatrice. Het Antwerpse hiphopcollectief NoMoBS (en een van de #100stemmen) zorgt voor muzikale accenten.

De hele #100stemmen-avond wordt ook gestreamd via deredactie.be en canvas.be

Een Journaal-reeks over de manier waarop ze in het buitenland omgaan met moslimextremisme

vanaf dinsdag 28 april

Jongens die zich niet meer thuis voelen in hun eigen land en naar Syrië trekken om er te sterven voor hun idealen. Meisjes die in hun voetspoor volgen om jihadbruid te worden. Ons land mag dan wel een van de grootste leveranciers van Syriëstrijders zijn, we zijn niet de enigen die met dat probleem kampen.

Rudi Vranckx besluit om bij onze buurlanden ten rade te gaan, een reis die hem naar Parijs brengt, Amsterdam, Londen en het Deense Aarhus. Welke samenlevingsproblemen hebben ze? En hoe proberen zij dat op te lossen? Wat werkt? En wat niet? Vranckx keert terug naar ons land met een reeks inspirerende ideeën, die hij uit de doeken doet in een Journaal-reeks, vanaf dinsdag 28 april op Eén.

Op Check-point.be brengt de redactie nog meer duiding, informatie en beeldmateriaal.

…en natuurlijk ook het internet

Praten met mensen, dat doe je niet alleen met een televisie-uitzending. En dus is de Vranckx-redactie al jarenlang actief op de sociale media en op het web, met zijn eigen website.

Ook nu weer trekt Vranckx voluit de interactieve kaart met infographics, aanvullende achtergronddossiers en extra beeldmateriaal. Mee debatteren kan op de Facebookpagina In het spoor van Rudi Vranckx of op Twitter.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: