Internationale reportages over de grote verhalen van onze tijd

Naast de dagelijkse actualiteit in Terzake en De afspraak, en de korte reportages in Vranckx op zaterdag presenteert Canvas voortaan op donderdag Check-point : een verzamelplaats voor de beste en meest relevante internationale reportages over de grote verhalen van deze tijd.

In de eerste aflevering: het verhaal van de Brexit en hoe het zover is kunnen komen. Op donderdag 1 september om 21.10 u. op Canvas en canvas.be.

Diepgravend en verhelderend

Check-point biedt ruimte voor diepgravende journalistiek in lange reportages die overtuigend in beeld zijn gebracht, inzicht verschaffen, de actualiteit verhelderen en in een bredere context plaatsen. Check-point is een plek waar werelden met elkaar botsen, een plaats voor diepgang en onderzoek.

Aflevering 1 : De Brexit. Op de eerste rij - donderdag 1 september

Voor het eerst komt er een einde aan het EU-lidmaatschap van een land. Groot-Brittannië stapt eruit, dat hebben ze zelf zo besloten. Het UIT-kamp bestempelde 23 juni triomfantelijk als de Britse Onafhankelijkheidsdag. Het IN-kamp bleef verbouwereerd achter.

Maar geen van beide had ooit gedacht dat het écht zou kunnen. Check-point kijkt even achterom en praat met de hoofdrolspelers van het onmogelijke verhaal dat de Brexit is gaan heten: politici en campagneleiders. Hoe is het zover kunnen komen en hoe komt het dat niemand eigenlijk had verwacht dat het écht zover zou komen?

We zijn overigens nog niet zo ver. Terwijl Nigel Farage en Boris Johnson het uit-kamp naar de overwinning stuwden, verlieten ze de kopgroep zo gauw de meet werkelijk in beeld kwam. Na de vaststelling dat de Britten inderdaad voor een exit uit de EU hadden gekozen, hoefde het allerminst snel te gaan en zouden zij het ook niet zijn die de klus uiteindelijk zouden klaren.

Is er onder het mom van het referendum politiek afgerekend? Het toonde in ieder geval de grote verscheurdheid in de conservatieve partij, met David Cameron langs de IN-kant en Boris Johnson langs de UIT-kant, én de complete onkunde van Labour om hun traditionele achterban gemobiliseerd te krijgen. Dat de campagnebus van Out in Labour-rood werd gehuld was lang geen toeval. Bovendien stak het pragmatisme en de hoofdzakelijk economische argumenten van RemaIN schril af tegen het vuur en enthousiasme van de exit-campagne.

Het verhaal van de Brexit, op donderdag 1 september in de eerste aflevering van Check-point op Canvas en canvas.be

(The Brexit: The Battle for Britain – BBC, 2016)

Aflevering 2: De politie, uw vriend - donderdag 8 september

Het zit goed fout in verschillende politiekorpsen in de VS. De eerste stap is : onderkennen dat er inderdaad buitenproportioneel en onnodig veel en zwaar geweld wordt gebruikt tegen met name Afro-Amerikanen. Maar de volgende stap is er iets aan te doen.

Journalist Jelani Cobb (The New Yorker) zoekt uit hoe dat loopt bij het politiekorps van Newark in New Jersey. Als zwarte weet hij hoe de politie op jonge zwarte Amerikanen reageert : ‘Mijn eerste ervaring met de politie was toen ik als kind terugkwam van de honkbaltraining, met bat en handschoen uiteraard. Maar dat vond de agent blijkbaar bedreigend, hij kwakte me tegen een brievenbus en trok zijn wapen. Terwijl ik gewoon van het honkbal kwam!

Zoveel jaar later kan hij vaststellen dat er weinig veranderd is, wanneer hij mee op patrouille gaat met de politie van Newark. De agressieve manier waarop de agenten toevallige passanten benaderen, is stuitend.

De agenten wijzen op het geweld op straat en hun eigen veiligheid om hun optreden te verantwoorden. Terwijl de lokale bevolking, zeker de Afro -Amerikaanse, vooral hun best doen niet in aanraking te komen met de politie. Wantrouwen, angst en agressie troef. Hoe krijg je dat omgeturnd?

De politie uw vriend, donderdag 8 september in Check-point.

(Policing the Police – PBS Frontline, 2016)

En verder: van Hillary tot Bashar, en van studenten tot kindsoldaten

Later dit najaar is er uiteraard ook aandacht voor de presidentsverkiezingen in de VS. Wat zijn de gevolgen voor de wereld als Donald Trump in het Witte Huis terechtkomt? En wat zijn de plannen van Hillary Clinton?

Check-point heeft het ook over IS en over Bashar Al-Assad, ooit de man van het Westen in Damascus en nu verwikkeld in een ongemeen bloedige burgeroorlog.

Bij de opening van het universitair jaar is er aandacht voor de moordende concurrentie tussen universiteiten wereldwijd. Is de inzet van die concurrentiestrijd wel de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek? Over het voortdurende gevecht om bovenaan in de rankings te staan.

Maar Check-point brengt ook het bijzonder cynische verhaal van Afrikaanse kindsoldaten die in opdracht van onderaannemers voor het Amerikaans leger onder meer in Irak gaan vechten.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: