De 16 is een zesdelige comedy over het leven op het kabinet van een vicepremier en de machtsspelletjes in de coulissen van de Wetstraat. De reeks werd geschreven en geregisseerd door Willem Wallyn, naar een idee van politiek journalist Wouter Verschelden.

De hoofdrolspelers zijn Michael De Cock, Jan Hammenecker, Dries Heyneman, Boris Van Severen, Andrew James Van Ostade, Isabelle Van Hecke, Kris Cuppens, Ikram Aoulad en Ludo Hoogmartens. De 16 werd gefilmd met iPhones en krijgt ook een crossmediaal verlengstuk online en op de sociale media.

“Politieke voetzoekers? We gaan iets zwaarder nodig hebben in de Wetstraat. Een budgettair Dresden.”
Charles Van Praet

Kennis maakt macht

De macht grijpen in de Wetstraat 16, dat is het ultieme doel van vicepremier Steven Kennis(Michael De Cock). Maar om eerste minister te worden, is er nog veel werk aan de winkel. Dat beseft ook De Partij. Daarom roept ze oude vos Charles Van Praet (Jan Hammenecker), terug uit zijn fin de carrière-job bij de ECB om Kennis in de 16 te krijgen. De cynische Van Praet stelt onmiddellijk orde op zaken, zonder daarbij iets of iemand te sparen. En dat zorgt voor hilarische, maar soms ook wel gênante momenten.

Zo moet de zittende kabinetschef Alain Pieters (Dries Heyneman) in de loop van de reeks plaats ruimen voor Van Praet en wordt hij ‘gedegradeerd’ tot speechschrijver. Joris Weyns(Boris Van Severen) is de woordvoerder van vicepremier Kennis en Dirk Kerckhove (Andrew James Van Ostade) de adjunct-chef begroting. Denise Van Steen (Isabelle Van Hecke) is de secretaresse van het kabinet.

De vicepremier deelt zijn verdieping met het kabinet van de aan hem toegevoegde staatsecretaris voor Asiel, Migratie en Sociale Integratie, Hendrik Coninckx (Kris Cuppens), diens kabinetschef Badrina El Arbaoui (Ikram Aoulad) en woordvoerder Hubert Hermans(Ludo Hoogmartens).

Kabinetstuk

"Met De 16 zet Canvas verder in op eigenzinnige en onderscheidende Vlaamse fictie", zegtReinhilde Weyns, netmanager van Canvas.

“Na Bevergem en Clinch zal De 16 opnieuw in vele opzichten verrassen. Willem Wallyn, Wouter Verschelden en het hele productieteam van De 16 hebben er letterlijk en figuurlijk een ‘kabinetstuk’ van gemaakt. Nu is het aan de kiezer, in ons geval de kijker om te oordelen. Wij zijn er alleszins bijzonder tevreden mee.”
Reinhilde Weyns

Politieke arena

De humoristische insteek van De 16 zit in de relatie tussen de personages met hun herkenbare gebreken in het milieu van de toppolitiek. Scenarist en regisseur Willem Wallyn : “De ‘arena’ is een ministerieel kabinet, waar een aantal medewerkers tot elkaar veroordeeld zijn rond de figuur van Charles Van Praet, de brutale kabinetschef. De politieke problemen zijn maar een aanleiding om de kleine kanten van de protagonisten naar boven te laten komen. De actualiteit steekt het vuur aan de lont, hun persoonlijkheid doet de rest."

"De 16 lacht om de gebreken van mensen, niet om die van instellingen. Want ook al draagt hij een pantser van sarcasme, toch vindt Van Praet politiek het nobelste vak ter wereld.”
Willem Wallyn

De stijl van een docuserie

“We hebben De 16 gedraaid als een reportage in de stijl van een docuserie”, aldus Willem Wallyn. “De kijker krijgt de rushes te zien. Die beelden worden aangevuld met interviews van de protagonisten. De opnames zijn het gevolg van een beslissing van kabinetschef Alain Pieters. Die vond het een revolutionair idee om een cameraploeg gedurende een jaar te laten filmen op het kabinet in een poging om de politiek – en dan vooral zijn eigen minister - in een beter daglicht te stellen. Bij het begin van de reeks wordt voor Pieters een passender baan gezocht en voeren de advocaten van het ministerie bitse procedures tegen het productiehuis om onder het contract uit te raken. Tevergeefs.”

De aanstelling van Van Praet als nieuwe chef vergemakkelijkt de gespannen relatie met de filmploeg geenszins. Maar als hij vaststelt dat hij de opnamen niet kan verhinderen, gebruikt hij de ploeg als kanaal waarlangs hij zijn oordeel over alles en iedereen met een duivels plezier ventileert. ‘Off the record’, uiteraard.

Willem Wallyn: “Door deze techniek wordt de camera op zich een instrument dat, hoewel onzichtbaar, gebruikt en misbruikt wordt door de personages bij de aanpak van hun onderlinge conflicten. De 16 wordt trouwens gefilmd met iPhones. Dat maakt het camerawerk snel en flexibel, verhoogt het fly-on-the-wall-effect en geeft de kijker het gevoel erbij te zijn op cruciale momenten. Dat past dan weer bij de documentaire insteek van de serie en vergroot de authenticiteit.”

Crossmediaal

Wat heeft minister Kennis nu weer getweet? Die blog van woordvoerder Joris Weyts, waarin hij het economisch beleid van z’n eigen regering in vraag stelt, kan dat wel? En waarom is de website van de minister gecrasht nadat hij een oproep deed aan het grote publiek?

Al van in de beginfase is De 16 geconcipieerd als een crossmediaal project dat ook een verlengstuk krijgt op canvas.be en in de sociale media. Wouter Verschelden, bedenker van De 16 :

Naast de zes afleveringen, die lineair op Canvas en online op canvas.be te bekijken zijn, komen alle personages ook tot leven op hun ‘eigen’ digitale kanalen. Op hun Facebook- Twitter- of Snapchat-account verschijnt er heel wat extra materiaal. Dat zorgt voor meer inzicht en achtergrond bij de gebeurtenissen in De 16, en voor meer spanning en humor.”

De personages en acteurs

Steven Kennis (Michael De Cock)

“Denise, ik zou het toch op prijs stellen als ge die reepkes van de versnipperaar zou verbranden.”
Steven Kennis

De 16 speelt zich af op de verdieping waar het kabinet huist van de vicepremier en minister van Begroting Steven Kennis. Ondanks zijn record aantal voorkeurstemmen, heeft Kennis zich moeten tevreden stellen met een tweede plaats in de regering. Iets wat de Partij alles behalve gelukkig stemt.

Michael De Cock (°1972) is acteur, schrijver, vertaler en regisseur. Hij speelde mee in Thuis (als Kristof Verbist) en had gastrollen in Flikken, Sedes & Belli, LouisLouise, Spoed, Witse en Aspe. Michaël De Cock is sinds kort artistiek leider van de KVS in Brussel. Daarvoor was hij tien jaar lang directeur van theatergezelschap 't Arsenaal in Mechelen.

Charles Van Praet (Jan Hammenecker)

“Ik geloof niet in democratie, dat is een kwestie van het juiste kapsel en meedoen aan De Slimste Mens.”
Charles Van Praet

De Partij heeft beslist de werking van het kabinet van Kennis grondig onder de loep te nemen. Ze doet daarvoor een beroep op een oudgediende: Charles Van Praet, voormalig kabinetschef van diverse ministers en premiers, die nu geniet van een welverdiende fin de carrière bij de Europese Centrale Bank. Charles staat bekend als een geniale bullebak.

Jan Hammenecker (°1968) studeerde aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen. Hij speelt als acteur zowel in het Nederlands als in het Frans. Hij was eerder dit jaar op Canvas te zien in de Franse reeks Les témoins en speelde gastrollen in diverse Vlaamse series. Binnenkort heeft hij ook een hoofdrol in de Eén-reeks Beau Séjour.

Alain Pieters (Dries Heyneman)

“Is Angela Merkel hier geweest? En hoe komt het dat ik als kabinetschef daar weer niets van weet?”
Alain Pieters

Aan het hoofd van de staf van vicepremier Kennis staat (voorlopig nog) Alain Pieters, kabinetschef dankzij zijn lidkaarten van zowat elke vereniging die de Partij ooit heeft opgericht. Alain is stilletjesaan vergroeid met het kabinetsmeubilair, alleen is het meubilair actiever.

Dries Heyneman (°1979) is cabaretier en acteur. Hij is vooral bekend van zijn rol als Kurt Bury in de Canvas-reeks Bevergem en van de cabaretgroep Ter Bescherming van de Jeugd, waarvoor hij mee voorstellingen schrijft en speelt.

Joris Weyns (Boris Van Severen)

“Sorry chef, maar nu klinkt ge een beetje als een tsjeef van de Aldi.”
Joris Weyns

Als woordvoerder koos Kennis voor de posterboy van de Partij: Joris Weyns, een principiële theoreticus met drie diploma’s en een moedercomplex.

Boris Van Severen (°1989) is de zoon van meubelontwerper en interieurarchitect Maarten Van Severen. Hij studeerde af aan de afdeling Kleinkunst aan het Conservatorium Antwerpen. Daarna speelde hij als muzikant en acteur in verschillende theatervoorstellingen, televisieseries, zoals Vriendinnen, In Vlaamse Velden en De Ridder, en films als Ben X, Follow enBelgica.

Dirk Kerckhove (Andrew James Van Ostade)

“Het schoonste aan een begroting is haar onvatbaarheid. Ze bestaat en ze bestaat niet. Het is bijna metafysisch. Ze is en ze is niet. Shakespeare, hé.”
Dirk Kerckhove

Dirk Kerckhove is adjunct-chef Begroting op het kabinet Kennis. Hij werkt er verder aan zijn mythische status van budgettair genie. Hij wordt lyrisch als hij over de nationale begroting praat, maar beschouwt ze soms iets te veel als zijn eigen spaarboekje.

Andrew James Van Ostade (°1988) is de vroegere drummer van de groep School is Cool, waarmee hij in 2010 de Rock Rally won. Hij is ook al vele jaren actief in het theater, onder meer met het gezelschap De Bromvlieg en bij Troubleyn, de theatergroep van Jan Fabre. Daar ontpopte hij zich tot één van de revelaties van diens productie ‘Mount Olympus’.

Denise Van Steen (Isabelle Van Hecke)

“Wat ik wil? Een massage. Van Billy Joël. Op zijn privé-terras. Met zicht op Central Park.”
Denise Van Steen

Denise Van Steen verzorgt het secretariaat van het Kabinet en de agenda van de minister. Niets meer, al zeker geen vriendelijk woord. Ze weet héél veel en dwingt daardoor respect af van iedereen, niet in het minst van de vicepremier.

Isabelle Van Hecke (°1977) studeerde in 2000 af aan de Studio van het Herman Teirlinck Instituut, waar ze later ook lesgaf. Ze werkte onder meer voor het Toneelhuis, Olympique Dramatique, Froe Froe, HetPaleis, Bronks, Theater Antigone en Het gevolg. Op televisie was ze vorig jaar te zien in de Canvas-reeks Bevergem en eerder ook in Kiekens en Marsman.

Hendrik Coninckx (Kris Cuppens)

“Wij Limburgers zijn zo een beetje de Koerden van de lage landen, ja. De Peshmerga, zeg maar.”
Rik Coninckx

Vicepremier Kennis deelt zijn verdieping met het kabinet van de aan hem toegevoegde staatsecretaris voor Asiel, Migratie en Sociale Integratie, Hendrik ‘Rik’ Coninckx. Rik is vooral bezig met wat er ‘thuis’ gebeurt, in zijn geval de mooie provincie Limburg.

Kris Cuppens (°1962) is bij het grote publiek vooral bekend van zijn rol als Willy Martens inHeterdaad. Naast zijn werk als theater- en filmmaker is hij docent aan de radioafdeling van het RITS (Brussel) en artistiek coördinator voor het departement drama van het Lemmensinstituut (Leuven).

Badrina El Arbaoui (Ikram Aoulad)

“Vanwaar komt het waanzinnige idee dat er mensen zijn die blij worden van een cadeaumand vol Limburgse shit?”
Ina El Arbaoui

Badrina ‘Zeg-maar-Ina’ El Arbaoui is de kabinetschef van Coninckx. In tegenstelling tot haar baas is Limburg voor Badrina iets te klein. Zij ziet het groter: haar project heet dan ook ‘de carrière van Zeg-maar-Ina’. Ze is niet op haar mond gevallen en deinst voor niemand terug, zelfs niet voor een bullebak als Van Praet.

Ikram Aoulad volgde een opleiding voor videoreporter en maakte heel wat reportages voor het Zuiderpershuis in Antwerpen. Later deed ze redactie- en productiewerk voor tv en radio. Met het driekoppig collectief de Fatima’s maakte ze maatschappijkritische filmpjes. Ze volgde ook een toneelopleiding en speelt onder meer bij de muziektheatergroep SinCollectief en ’t Arsenaal in Mechelen.

Hubert Hermans (Ludo Hoogmartens)

“Bij mijn weten is er nog nooit iemand doodgegaan van een appeljeneverke.”
Jimmy Hermans

Hubert ‘Jimmy’ Hermans is de woordvoerder van staatssecretaris Coninckx. Net als zijn baas is hij verknocht aan zijn Limburgse roots.

Ludo Hoogmartens (°1964) speelde in theater voor onder meer 't Gebroed, Theater Malpertuis, Het Toneelhuis en het Noord Nederlands Toneel. Hij was ook te zien in films als De zaak Alzheimer en Kaas en in televisiereeksen als Aspe, Code 37, Flikken, Heterdaad, Katarakt.

De afleveringen

Aflevering 1 - De sacoche van Angela Merkel – woensdag 26 oktober
Het kabinet van vicepremier Steven Kennis draait niet helemaal naar behoren volgens De Partij. Ze stuurt dan ook oudgediende Charles Van Praet vanuit de ECB in Frankfurt voor een doorlichting. Van Praet gaat met extreem grove borstel door het kabinet en deinst er niet voor terug om mensen tot in het diepste van hun ziel te beledigen. Wat aanvankelijk een ongemak leek, groeit langzaam uit tot paniek, niet in het minst bij de vicepremier zelf, die kost wat kost de strookjes van zijn versnipperaar wil verbranden.

Aflevering 2 - Vraaghetaankennis.be – woensdag 2 november
Als Van Praet verplicht wordt vicepremier Kennis te helpen om eerste minister te worden, gaat hij onmiddellijk in een hogere versnelling. Hij lanceert een mail-het-aan-Kennis-campagne om te weten waar de brave burgers het meest voor in hun broek doen. Daar zullen ze Kennis dan op profileren: angst en beloftes. Dat is hun business. Het lijkt te werken, tot blijkt dat Kennis die mails ook leest.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over