In Wanderlust ontmoet de Pools-Vlaamse filosofe Alicja Gescinska nationale en internationale persoonlijkheden met diverse filosofische en religieuze achtergronden. Alicja praat met filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers, en laat zich door hen inspireren.

Ze is onder meer te gast bij de Belgische Nobelprijswinnaar François Englert, bij Connie Palmen en Lieve Joris, maar ook bij de Amerikaans-Irakese documentairemaakster en journalist Anisa Mehdi, de Britse beeldhouwer Alexander Stoddart en de Poolse cineast Krzysztof Zanussi.

Met open blik en zonder vooraf opgestelde vragenlijst stapt ze hun wereld binnen en laat ze grote menselijke thema’s aan bod komen, zoals liefde, schoonheid, goed en kwaad, geloof, enz.

In de eerste aflevering gaat Alicja op bezoek bij de Britse filosoof Roger Scruton. Op zondag 4 september om 20.10 u.

Aflevering 1: filosoof en schrijver Roger Scruton – zondag 4 september

Voor de eerste aflevering (4.9) reist Alicja naar Wiltshire in het zuidwesten van Engeland. Daar ontmoet ze de schrijver en filosoof Roger Scruton (72). Hij heeft meer dan veertig boeken geschreven over filosofie, kunst en politiek. Hij noemt zichzelf uitgesproken conservatief en legt ook uit wat hij daarmee bedoelt: bewaren wat ons door God, de natuur en vroegere generaties is geschonken.

Alicja zoekt hem op in zijn prachtige landgoed dat hij ‘Scrutopia’ noemt: een boerderij op honderd kilometer van Londen. Enkele maanden geleden heeft hij een ongeval gehad tijdens de vossenjacht. Hij kwam onder zijn paard terecht en brak zijn been op vier plaatsen. Meteen een aanleiding voor een gesprek over de kwetsbaarheid van het leven. Maar al snel ook over het belang van schoonheid.

Over zijn landgoed zegt hij: “De reden voor deze hele plek is schoonheid. Mijn leven draait om schoonheid. Ik ben één van die mensen die gelooft dat het esthetisch instinct geen willekeurige toevoeging is aan de menselijke geest, maar net datgene waar het fundamenteel om draait.”

Scruton steekt niet onder stoelen of banken dat hij conservatief is. Hij praat met Alicja over het belang van de natuur en de verantwoordelijkheid van de mens voor ons erfgoed: “Het kernidee van het conservatisme is dat we hier zijn als een beheerder. De aarde is niet ons exclusief bezit noch dat van de huidige generatie. Wat de doden hebben achtergelaten, moeten we in stand houden voor de volgende generatie.”

Iedere week speelt hij orgel tijdens de zondagsmis in de plaatselijke Anglicaanse kerk. Er was een periode waarbij God geen plaats had in zijn leven, maar de laatste jaren is hij bewust gelovig: “God is altijd aanwezig in het leven van iedereen, maar het is moeilijk om Zijn aanwezigheid te erkennen. Dat is volgens mij net het doel van kerken. Niet om mensen op te roepen tot onstuimige passie, maar hen zover te krijgen dat ze stil worden en het bestaan erkennen van iets groter dan henzelf.”

De volgende afleveringen

In de tweede aflevering (11.9) is Alicja te gast bij Alexander Stoddart (11.9), beeldhouwer en muzikant. Hij is rad van tong, heeft een uitgesproken mening over moderne kunst en een groot gevoel voor humor. Stoddart heeft het onder meer over het verschil tussen het katholicisme en het protestantisme.

Connie Palmen (18.9), de leading lady van de Nederlandse letteren, heeft het over de afhankelijkheid van de liefde die je van de ander krijgt. Ze noemt zichzelf een rasechte katholiek door haar roots en beschrijft God als het mooiste fictieve personage dat er bestaat.

Ray Tallis (25.9) is een Brits fysicus, filosoof, dichter en romanschrijver. Hij studeerde geneeskunde en specialiseerde zich in geriatrie. Sinds 2006 is hij fulltime schrijver en dichter. Hij schrijft over kunst, cultuur, de geest en de natuur

Laurence Freeman (2.10) studeerde in Oxford en was actief bij Verenigde Naties, in de bankensector en als journalist. Daarna werd hij monnik in de orde van Benedictus. Hij is een wereldautoriteit voor christelijke meditatie en is ook actief betrokken in de contemplatieve ontmoetingen met andere religies.

De Amerikaans-Irakese documentairemaakster en journalist Anisa Mehdi (9.10) groeide op in New York in een milieu met zowel islamitische als christelijke en joodse invloeden. Ze is vooral bezig met interreligieuze dialoog tussen christenen en moslims.

Krzysztof Zanussi, de gelauwerde Poolse grootmeester van het witte doek, is een rooms-katholieke gelovige man. Hij heeft het over de betekenis en kracht van de verbeelding.

Alicja Gescinska praat in Wanderlust ook met François Englert, de Belgische Nobelprijswinnaar fysica. Hij heeft zijn hele leven gewijd aan het streven naar kennis. Binnen zijn Joodse identiteit is hij ook een twijfelaar, voor wie God een open vraag blijft.

Lieve Joris ging naar een katholieke kostschool en studeerde psychologie in Leuven. Ze is journalist en schrijfster. Ze heeft veel gereisd en schreef over haar reizen vanuit een persoonlijke invalshoek. Ze is niet gelovig maar heeft veel respect voor mensen die wel geloven.

Alicja

Alicja Gescinska (34 jaar) verhuisde als zevenjarig meisje met haar ouders van Polen naar België, op zoek naar een betere toekomst in het 'vrije Westen'. Ze is doctor in de filosofie en raakte in 2012 bekend bij een breder publiek met haar boek De verovering van de vrijheid, een filosofisch pleidooi voor meer positieve vrijheid. Sindsdien heeft ze naam gemaakt als een van de belangrijkste jonge intellectuelen in Vlaanderen en Nederland. Ze schrijft geregeld columns, opiniestukken en essays voor verschillende kranten en tijdschriften. In februari kwam haar debuutroman Een soort van liefde uit. De afgelopen drie jaar woonde ze met haar gezin in de Verenigde Staten en werkte ze als docente politieke wetenschappen aan Amherst College.

Alicja Gescinska verliet de academische wereld om voor Canvas deze televisiereeks te maken: “Het voelt voor mij aan als een heel natuurlijke voortzetting van wat ik als filosoof de afgelopen jaren altijd heb gedaan: lezen, denken en een dialoog met anderen aangaan om zo mijn medemens en de wereld beter te leren kennen. Het is verfrissend om mijn studiekamer te kunnen verlaten en buitengewoon inspirerende en intelligente mensen te mogen ontmoeten.”

Online

Eerder deze zomer lanceerde Canvas ook canvas.be/wereldbeeld: een online platform rond filosofie, zingeving en levensbeschouwing. Je vindt er onder meer een voorstelling van de erkende levensbeschouwingen, grote levensvragen die beantwoord worden door mensen met verschillende levensbeschouwelijke achtergrond, reportages over rituelen, enz. Het platform verzamelt ook alle programma’s op VRT radio en tv rond zingeving en levensbeschouwing. Ze kunnen er online worden (her)bekeken of – beluisterd. Ook Wanderlust krijgt er zijn plaats, met extra informatie en duiding over de centrale gasten. De onlineredactie werkt voor het platform nauw samen met de diverse levensbeschouwingen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: