VAIANA is de nieuwste film van de Walt Disney Animation Studios die het verhaal vertelt van een avontuurlijke tiener die een gewaagde missie onderneemt om haar volk te redden. Tijdens haar reis ontmoet Vaiana de ooit machtige halfgod Maui die haar gids wordt. Samen bezeilen ze de open oceaan en ontmoeten ze enorme monsters, maar gaandeweg vervult Vaiana de eeuwenoude zoektocht van haar voorouders en vindt ze wat ze altijd al zocht: haar eigen identiteit.

Vaiana is een tiener die ervan droomt om de grote oceaan te verkennen. Samen met halfgod Maui gaat ze op een eeuwenoude missie. In de originele versie verleent Auli`i Cravalho haar stem aan Vaiana.

Maui is een halfgod : half god, half mens en helemaal awesome. Niemand minder dan Dwayne Johnson neemt in de originele versie de stem van Maui voor zijn rekening.

Tamatoa is een egoïstische, gigantische krab die woont in Lalotai, het koninkrijk van de monsters. Het verwaande schaaldier wil meer zijn dan een « onderwaterkruimeldief » en probeert zijn complex te overwinnen door zichzelf te bedekken met alles wat blinkt. In de originele versie wordt Tamatoa vertolkt door Jemaine Clement.

Tala is Vaiana’s grootmoeder en allerbeste vriendin en deelt met haar een speciale band met de oceaan. Ondanks dat haar zoon Tui (de baas van Motonui) een erg pragmatische leider is, laat oma Tala zich niet doen en volgt ze haar eigen regels. Rachel House verleent haar stem aan Tala in de originele versie.

Tui, de vader van Vaiana, is de gezellige en zeer gerespecteerde heerser van het eiland Motonui. Hij wil graag dat Vaiana hem opvolgt en aan het hoofd van zijn volk komt te staan, maar vreest de aantrekkingskracht die de oceaan op zijn dochter heeft. In de originele versie hoor je Temuera Morrison als Tui.

Sina is Vaiana’s moeder en steeds haar grootste steun. Sina is speels, scherp, heeft een ijzeren wil en begrijpt Vaiana’s verlangen om de oceaan te verkennen, maar wil haar ook beschermen voor de gevaren die achter het rif schuilen. Sina wordt in de originele versie vertolkt door Nicole Scherzinger.

Heihei is een domme haan – een beetje de dorpsidioot, in feite. Wanneer de nietsvermoedende kip per ongeluk mee op zee gaat in Vaiana’s kano, krijgt hij ongewild een zitje op de eerste rij tijdens haar epische reis. Alan Tudyk brengt HeiHei tot leven in de originele versie.

Pua is Vaiana’s trouwe huisdier : een varkentje met de energie en onschuld van een kleine puppy.

De Kamakora zijn een knotsgek team van gekke piraten met een kokosnootschild die voor niets terugdeinzen.

VAIANA werd geregisseerd door Ron Clements en John Musker, die enkele grote Disneyklassiekers hebben geschreven en geregisseerd: De Kleine Zeemeermin in 1989, Aladdin in 1992, Hercules in 1997, Treasure Planet in 2002 en De Prinses En De Kikker in 2009.

Tot het diverse en dynamische team die de muziek voor de film creëerden horen Tony®-winnaar Lin-Manuel Miranda (hij won een Broadway's Pulitzer Prize en meerdere Tony Awards met "Hamilton" en verdiende een Tony Award met "In the Heights"), Grammy®-winnende componist Mark Mancina ("Speed", "Tarzan", "The Lion King") en Opetaia Foa‘i (oprichter en zanger in de prijswinnende wereldmuziekgroep Te Vaka).

VAIANA verschijnt op 30 november in de Belgische bioscopen in Vlaamse en originele versie.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over