Op vrijdag, 15 mei, is tijdens een persconferentie in het American Pavilion (AmPav) in het hart van het Festival van Cannes, de toekenning van een nieuwe prijs onthuld aan de bioscoopwereld. De prijs is bedoeld om de beste producties en andere meesterwerken in 3D te erkennen en te lauweren.

De aankondiging van deze nieuwe prijs voor 3D – die snel de bekendheid van enkele van de meest vermaarde prijzen ter wereld zou kunnen verwerven – volgde op de bekendmaking, tijdens dezelfde persconferentie, van een ander voor 3D al even strategisch belangrijk initiatief, met name de oprichting van een nieuwe vereniging, de ‘3D Guild’ genoemd, bedacht om wereldwijd deskundigen met een passie voor 3D te verenigen en hen aan te moedigen om samen te werken om aldus de fascinerende en soms verrassende grenzen van 3D steeds maar te verleggen.

De nieuwe 3D-prijs kreeg heel toepasselijk de naam ‘3D Guild Award’. De eerste prijzen worden uitgereikt op 17 december tijdens het 3D Stereo MEDIA-evenement, dat sinds 2009 traditiegetrouw in Luik, België, plaatsheeft. In november komt de jury samen in Londen om de eerste winnaars aan te duiden.

De idee van de oprichting van een nieuwe vereniging en een nieuwe prijs voor 3D is oorspronkelijk voorgesteld door de twee organisatoren van dit grootse, internationaal toegejuichte evenement, met name Prof. Jacques G. Verly (Universiteit van Luik, faculteit technische wetenschappen) en Alain Gallez (Image&3D Europe). Ze kregen de volle steun van verscheidene Europese sleutelfiguren inzake 3D, met wie ze in onderling overleg de doelstellingen van de nieuwe vereniging en prijs bepaalden. Ze wonnen ook het advies in van de ‘Advanced Imaging Society’, de voormalige ‘International 3D Society’, om er mee samen te werken ter behartiging van de belangen van 3D wereldwijd. De nieuwe prijs is ontworpen door een jonge Belgische ontwerper, de heer Thien Vo.

De 3D Guild werd officieel opgericht op 8 mei als internationale vereniging zonder winstoogmerk en is symbolisch gevestigd in Brussel, de hoofdstad van Europa. De 11 stichtende leden zijn afkomstig uit België, Frankrijk, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

De 3D Guild kenschetst zichzelf als ‘een vereniging van mensen voor mensen’, los van enige bedrijfsinvloed. Volgens deze ingesteldheid worden de 3D Guild Awards uitgereikt aan mensen, veeleer dan aan inhoud (al is de selectie gestoeld op de screening van inhoud).

Het eerste voorzitterschap van de 3D Guild is toevertrouwd aan Prof. Jacques G. Verly, bijgestaan door Angus Cameron (Vision3, VK) en Joséphine Derobe (stereografe, FR) als ondervoorzitters. De 3D Guild zal zich aanvankelijk toespitsen op de amusementswereld (bioscoop, televisie, virtuele realiteit, videospelletjes, ...) en navorsing die alle 3D-toepassingen doorbreekt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: