Emotie, experiment, virtuositeit, inspiratie, vakmanschap, glitter & glamour… deel 1 van Gent Jazz Festival had het met artiesten als Bill Laswell, Jack DeJohnette, Charles Llyod, Abdullah Ibrahim, Tony Bennett & Lady Gaga en vele anderen, allemaal. U was enthousiast en talrijk aanwezig en we hopen u dan ook te mogen verwelkomen voor deel 2 van het festival. Een overzicht.

Woensdag 15 juli: GIRL POWER!

15 juli wordt volledig gekleurd door vrouwelijke toppers. ZAZ hoeven we u uiteraard niet meer voor te stellen. Met haar ontwapenende stem en frisse kijk op het Franse chanson is ze niet alleen Frankrijk maar ook de wereld aan het veroveren. De Belgische Melanie De Biasio doet op haar manier eigenlijk hetzelfde. Haar warme en heldere stemtimbre weet al jaren de jazzscène maar nu ook een veel breder publiek te bekoren. De Londense Andreya Triana werkte in het verleden al samen met hip volk zoals Flying Lotus en Bonobo, maar ze heeft nu ook een mooie solo carrière, en nog wel op het gerenommeerde Ninja Tune label. Nog meer moois die dag: onze Gentse trots Isolde Et Les Bens XL– met drumster Isolde Lasoen – en Little Dots.

Donderdag 16 juli: GITAREN BOVEN!

We willen niet overdrijven maar met Gary Clark Jr. hebben we op 16 juli toch maar mooi de Jimi Hendrix van de 21e eeuw op Gent Jazz Festival staan. Ook de mannen van het Belgische progressieve jazz-rock ensemble Nordmann kunnen wel weg met een gitaar. En of dat nog niet genoeg gitaargeweld is voor één dag, plakken we er met graagte het virtuoze duo Rodrigo y Gabriela tegenaan. Zij headlinen deze met gitaren gekleurde dag, waarop de gitaarliefhebbers ook even op adem kunnen komen bij de het Engelse supertalent Laura Mvula en de unieke stem van Rhiannon Giddens. De bezwerende folksongs van de Belg Ignatz maken 16 juli compleet.

Vrijdag 17 juli: LEVENDE LEGENDES

Op 17 juli ontvangen we zowel Van Morrison als Ginger Baker op Gent Jazz Festival, twee levende legendes van formaat, zij het elk met een zeer eigen (en eigenzinnig) muzikaal traject. Beide heren krijgen die dag het (goede) gezelschap van Flying Horseman – bezwerende, dreigende en intense rock met o.a. ook Afrikaanse invloeden – en Bony King – straffe folk met de engelenstem van Bram Vanparys.

Zaterdag 18 juli: JAZZ 2.0

Zaterdag 18 juli keren we terug naar de jazz, of beter gezegd naar muziek die alles met jazz te maken heeft maar daarom niet altijd zo klinkt. Een mooi voorbeeld hiervan is Gregory Porter die met zijn fenomenale stem en een repertoire waarbij jazz-invloeden nooit veraf zijn de wereld aan het veroveren is. Helemaal aan het andere eind van dat muzikale spectrum vinden we dan weer STUFF., vijf jonge Belgische topmuzikanten die hun gezamenlijke elektronica- en hiphopreferenties onderwerpen aan de wondere wereld der improvisatie. Passen ook perfect in het muzikale plaatje van die dag: Neneh Cherry with RocketNumberNine, Snarky Puppy, Gogo Penguin en BRZZLVLL feat. Anthony Joseph.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: