Joey’s belevenissen laten niemand onberoerd

Na Londen, New York, Sydney, Tokio, Johannesburg, Amsterdam... kan nu ook Antwerpen worden bijgeschreven op het lijstje wereldsteden waar het internationale theaterfenomeen ‘War Horse’ in première is gegaan.

Gisteren (zondag) draafden het paard Joey en zijn vriend Topthorn over de planken van de Antwerpse Stadsschouwburg voor het talrijk opgekomen premièrepubliek. De bezoekers hadden niets dan lof voor de prachtvertolkingen van de cast en het magistrale poppenspel waarmee de paarden en andere dieren - waaronder de hilarische gans die stilaan uitgroeit tot algemene 'publiekslieveling' - tot leven gebracht worden. Een klaterend applaus van het verblufte publiek en een staande ovatie die enkel maar afgebroken werd omdat de acteurs en de paarden uiteindelijk van het toneel verdwenen, viel 'War Horse' na afloop ten deel. “Nog nooit gezien in België”, "fascinerend van begin tot einde", "overweldigend", "een ontroerend totaalspektakel", "geen woorden voor", waren maar enkele van de lyrische reacties achteraf op deze unieke voorstelling. Ook tal van bekende gezichten waren afgezakt naar Stadsschouwburg Antwerpen en spaarden hun lof niet:

  • Regi Penxten: “Ik vind dit fantastisch. Die paarden zijn echt het van het, los van nog eens de special effects en de andere animatie. Ik ben echt heel zwaar onder de indruk."
  • Elke Vanelderen: “'War Horse' is echt ‘uniek’. Els De Schepper, Mark Tijsmans en de rest van de Vlaamse crew zijn, in combinatie met de paarden, zo goed. Dit moet je gaan zien!"
  • Veerle Dobbelaere: “War Horse is echt prachtig en ontroerend. De paarden met die mensen erin krijgen zo’n bijzonder karakter, dat je gelooft dat het echte paarden zijn."
  • Marc Coessens: “Dit is theater in ‘z’n puurste vorm. De paarden en hun geluiden, de dialogen met de acteurs. Dit is echt klasse!”
  • Laura Tesoro: “War Horse kan je in één woord samenvatten; "Prachtig". Dit is het beste wat ik in het theater de laatste jaren gezien heb. Een absolute aanrader."
  • Arne Vanhaecke: “Ik vind dit ongelofelijk straf theater. De magie tussen mens en dier...en dan te weten dat die dieren gespeeld worden door mensen. Die acteurs doen dat fenomenaal."

Over ‘War Horse’

‘War Horse’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Morpugo, beleefde in 2007 zijn toneelpremière bij het Londense National Theatre en trekt sindsdien de wereld rond. Inmiddels hebben al ruim 6 miljoen mensen de voorstelling gezien.

Er zijn veel redenen waarom ‘War Horse’ wereldwijd zo veel enthousiaste en emotionele reacties uitlokt. Er is het krachtige verhaal van de Engelse jongen Albert en zijn paard Joey, dat door het Britse leger gevorderd wordt om in te zetten op het slagveld van de Eerste Wereldoorlog. Albert begint aan een gevaarlijke missie om zijn paard terug te vinden. Naast dit opmerkelijke relaas over moed, loyaliteit en vriendschap, kan ‘War Horse’ ook uitpakken met baanbrekend marionettenwerk van de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company. Zij slaagde erin om galopperende paarden en andere dieren op het podium te toveren alsof het echte levende wezens zijn.

‘War Horse’ in Antwerpen

Voor de Vlaamse versie van ‘War Horse’ wordt er een beroep gedaan op een keur aan Vlaamse acteurs: Els de Schepper (Rose Narracott), Mark Tijsmans (Ted Narracott), Wim Van den Driessche (Arthur/Sergeant Thunder), Kobe Van Herwegen (Carter), Guillaume Devos (James Nicholls), Nordin De Moor (Captain Stewart), Sébastien De Smet (Klausen) en Yves Bondue (Songman). Ianthe Tavernier en Pieter Van Nieuwenhuyze vullen het ensemble aan.

‘War Horse’ speelt tot en met 14 juni 2015 exclusief in Stadsschouwburg Antwerpen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
War Horse
Datum: 
t.e.m. 14 juni 2015
Locatie: 
Stadsschouwburg, Antwerpen

Reservatie:

Meer over