Het Internationaal Festival van de Franstalige Film van Namen viert haar dertigste verjaardag ! Het FIFF, vandaag zonder enige twijfel dé ontmoetingsplek bij uitstek voor de Franstalige film, nodigt wereldwijd honderden professionelen uit voor workshops, colloquia en speciale ontmoetingen. Bovendien voert Namen een publieksvriendelijk beleid : dankzij de FIFF-pass kan iedereen een week lang een boeiende en gevarieerde cinema komen ontdekken tegen een democratische prijs.

Elk jaar presenteert het Festival van Namen een honderdtal films uit alle hoeken van de Franstalige wereld, die vandaag een 80 staten of regeringen groepeert waaronder Frankrijk, Quebec, Roemenië, Marokko, Tunesië, Zwitserland, Libanon, Cambodja, Vietnam, Laos, Mali, Kongo, Ivoorkust, Burkina Faso, Haïti, België en nog veel meer (volledige lijst op www.francophonie.org/-80-Etats-et-gouvernements-.html), goed voor meer dan 900 miljoen mannen en vrouwen die de Franse taal en haar universele waarden delen!

Deze 30e verjaardagseditie van het FIFF vindt plaats van 2 tot 9 oktober in Namen, dat een week lang volledig op het ritme en de kleuren van het festival zal draaien.

De afgelopen jaren heeft het FIFF een aantal jonge cineasten en acteurs kunnen ontdekken door hen een mooie plaats in de programmatie of workshops te geven, binnen een selectie die vaak tot springplank heeft gediend. Talrijk zijn vandaag de films die gerealiseerd zijn dankzij het FIFF, plek van ontmoeting en uitwisseling van ideeën onder een gevarieerd professioneel publiek.

Precies deze dynamiek wil het festival voor haar verjaardagseditie onder de aandacht brengen door als openingsfilm het debuut van de jonge Belgische regisseur Antoine Cuypers, PREJUDICE te tonen, met in de hoofdrollen Nathalie Baye, Arno Hintjens, Thomas Blanchard, Ariane Labed, Eric Caravaca, Cathy Min-jung, Arthur Bols en Julien Baumgartner.

Tijdens een familiediner verneemt Cédric, een dertiger die nog steeds bij zijn ouders woont, dat zijn zus een kindje verwacht. Terwijl iedereen enthousiast reageert op het nieuws, brengt het bij hem een gevoel van wrok teweeg dat zal ontaarden in woede. Hij tracht daarop voor de ogen van iedereen het vooroordeel aan te tonen waarvan hij zich sinds altijd slachtoffer voelt. Tussen het niet-gezegde en paranoia, tussen revolte en valse schijn, stelt zich de vraag tot waar kan een familie gaan om haar evenwicht te bewaren.

PREJUDICE , een coproductie tussen België, Luxemburg en Nederland, is een productie van Benoît Roland (Wrong Men), Bernard Michaux (Lucil Film) en Sander Verdonk (CTM Pictures) en geniet steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Filmfund Luxembourg en het Nederlands Filmfonds, in coproductie met Proximus en Mollywood SA. De regisseur, Antoine Cuypers, heeft ook meegeschreven aan het scenario samen met Antoine Wauters en de fotografie werd verzorgd door Frédéric Noirhomme. Cinéart brengt de film uit in België. Les Films du Losange staat in voor de internationale sales.

Antoine Cuypers, aanvankelijk lid van de Cantillon Jury (jongerenjury die de Gouden Beiaard voor het Beste Debuut toewijst) op het FIFF van 2002, kwam nadien gedurende twee edities diezelfde jury leiden. In 2012 komt hij terug naar Namen met zijn kortfilm A NEW OLD STORY die meteen de Prijs voor Beste Kortfilm van de nationale competitie in de wacht sleepte (nog vóór een nominatie voor een Magritte Beste Kortfilm !). Hetzelfde jaar neemt Antoine Cuypers ook deel aan de workshop scenarioschrijven ‘Grand Nord’ op het FIFF met een eerste langspeelfilmproject... PREJUDICE ! Het project werd realiteit, nu Antoine Cuypers de film net klaar heeft. Het is dan ook met veel enthousiasme en trots dat het FIFF PREJUDICE voorstelt als openingsfilm op vrijdag 2 oktober in aanwezigheid van de filmploeg. Ditmaal wisselt Antoine Cuypers zijn juryrol in voor een kandidatuur, want zijn film dingt mee voor een Gouden Beiaard Beste Debuut !

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over