De 22-jarige Kiara uit Lokeren kan door een aangeboren afwijking niet doen wat ze dolgraag zou willen doen: autorijden. Iets dat voor haar leeftijdsgenoten vanzelfsprekend is. Kiara’s zicht bedraagt amper 1 op 10, een bril of operatie kunnen daar niets aan veranderen. Terwijl al haar vrienden hun rijexamen afleggen, kan zij zich alleen verplaatsen met het openbaar vervoer. Tot Koen Wauters haar verrast met een voorstel. Maar voor Kiara daar ‘ja’ op kan zeggen, zal ze eerst moeten leren autorijden…

Het gevoel om voor één keer de absolute vrijheid van een auto te ervaren, was altijd Kiara’s grote droom. De uitdaging van Koen klinkt dan ook als muziek in de oren. Als een volwaardige rijinstructeur brengt hij haar de beginselen van het autorijden bij. En daar blijkt Kiara meteen vlot mee weg te zijn. Tot ze in al haar enthousiasme de gaspedaal indrukt i.p.v. de rem, met een stevige knal als gevolg.

Om aan den lijve te ondervinden welke beperkingen Kiara dagelijks ondervindt, gaat ook Koen zelf een dag lang door het leven met een speciale bril die Kiara’s zicht nabootst. De confrontatie is hard. “Niets is nog evident”, besluit Koen. “Die constante focus, dat is echt héél zwaar. Ik word er zelfs lastig van. Wat jij elke dag doet, is bijzonder knap.” Om de ervaring voor Kiara nog onvergetelijker te maken, besluit Koen een stap verder te gaan. Hij daagt haar uit om te racen op het circuit van Zolder... in een échte racewagen.

Het is de bedoeling om op het circuit van Zolder een tijd te verbreken. Een tijd die zal gezet worden door ervaren racepiloten Anthony Kumpen en Bert Longin”, kondigt Koen aan. Onder zijn begeleiding én die van ervaringsdeskundige Mike Newman – officieel de snelste blinde man ter wereld – zet Kiara een knaller van een tijd neer. Die bezorgt haar de titel ‘snelste ernstig slechtziende chauffeur van Vlaanderen’ en kan haar zelfs een plek in het Guinness Book of Records opleveren. Maar doet Kiara ook beter dan Anthony Kumpen, die het parcours als zijn broekzak kent, maar nu met een simulatiebril moet rijden?

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over