Een tot bioscoop omgebouwde en tot de nok gevulde Theaterzaal van de Vooruit, meer dan 1 uur indrukwekkende ‘action-sports’ films op groot doek, een publieks – én een vakjury, € 5000 aan prijzengeld, de Belgische première van de meest besproken action sports film ooit én een spetterende fuif als afsluiter. Dat zijn enkele van de ingrediënten van de derde editie van het RIDE ON FILMFESTIVAL dat doorgaat op zaterdag 5 november in de Vooruit, Gent. De Ideale Wereld – ‘icoon’ Otto-Jan Ham is gastheer en leidt de avond in goede banen.

Wat is het RIDE ON FILMFESTIVAL?

Naast de populaire en ‘officiële’ sporten als voetbal, wielrennen, atletiek,…, zijn de zogenaamde ‘action sports’ al jaren aan een gestage opmars bezig. Ze allemaal opnoemen is onbegonnen werk, maar als we je zeggen dat kitesurfen, freeride (skiën & snowboard), BMX, trailrunnen, paragliden, slacklining en freerunning tot de categorie behoren, dan zal het wel duidelijk zijn welke ‘type’ sporten we bedoelen. De officiële definitie luidt dan ook: “Action sports (also called extreme sports) is a popular term for certain activities perceived as having a high level of inherent danger. These activities often involve speed, height, a high level of physical exertion and highly specialized gear.”

Deze sporten bleven lang onbekend bij het grote publiek om de eenvoudige reden dat ze niet werden opgepikt door de media en dus niet onder de aandacht kwamen. De action sporters zelf lieten dit niet aan hun hart komen en zijn al snel zelf hun exploten beginnen filmen en delen met de buitenwereld. Eerst nog beperkt, maar met de komst van de sociale media en technologieën als de Smartphone, GoPro en drones, is het razendsnel gegaan. Vandaag de dag staan kanalen als Youtube, Facebook en Instagram vol met filmpjes en foto’s van ‘action sporters’. Het liet dan ook niet lang op zich wachten vooraleer de eerste professioneel gemaakte action sports films de kop op staken. Films die niet enkel de sport en de actie in beeld brengen maar die ook aandacht hebben voor de muziek, de montage en het verhaal.

Het RIDE ON FILMFESTIVAL wil deze films en hun makers onder de aandacht brengen en de nodige herkenning geven. Het Filmfestival biedt een platform aan die een hele stap verder gaat dan de sociale media. Elke action sporter filmmaker of atleet, amateur of professional, droomt er immer van zijn film op het witte doek te zien en te delen met een zo groot mogelijk publiek. En dat is net wat het Filmfestival doet. Dat je er nog prijzen mee kan winnen is mooi meegenomen.

OPROEP : Deadline voor inzenden is verlengd tot zondag 23 oktober 23u59

Sinds 1 augustus kan iedereen zijn film indienen op de website van het RIDE ON FILMFESTIVAL http://www.rideonfilmfestival.com/. Inzendingen kunnen nog worden ingediend tot en met zondag 23 oktober 23u59. Onder het motto ‘FILM-EDIT-PLAY’ kan iedereen zijn action sport film inzenden. Zowel de professionele filmmaker als de amateur kan deelnemen. Het enige wat noodzakelijk is om deel te nemen en een kans te maken op één van de prijzen is creativiteit en liefde voor de sport, film en muziek. In 2014 dienden 50 Belgische action sporters hun film in. In 2015 kwamen er ook inzendingen van het buitenland bij en ontving de organisatie in totaal 100 inzendingen. Voor 2016 zijn er ondertussen 150 inzendingen binnen van over de hele wereld.

Uit alle inzendingen wordt een eerste selectie gemaakt. Alle filmpjes die voldoen aan een minimumaantal voorwaarden worden op de website geplaatst http://www.rideonfilmfestival.com/. Deze maken dan ook allemaal kans op de publieksprijs. Deze gaat via een online voting die loopt van 28 oktober tot en met 4 november. Uit alle inzendingen maakt de 4-koppige professionele jury, samengesteld uit een aantal bekende regisseurs, een selectie van films die de avond van het festival op het grote scherm worden vertoond. De juryleden maken op het einde van de projectie ook bekend wie de winnaar is van 2016. Deze ontvangt de ‘Golden Ride On Awards’, of ook wel ‘de Oscar’ voor de action movies.

Afsluiten met unieke Belgische première en een spetterende fuif

Als kers op de taart wordt het aanwezige publiek getrakteerd op de Belgische première van de film THE FOURTH PHASE. Deze snowboard film is één van de meest besproken action sports films van de laatste jaren. De productie kostte maar liefst 20 miljoen dollar en voor de wereldwijde promotie werd eenzelfde bedrag uitgetrokken. De film zet je dan ook op het puntje van je stoel. Voor wie dan nog energie te over heeft, wordt de balzaal omgetoverd tot een party area met dj’s Dvtch Norris, Faisal en We Are Prostitutes.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: