Muziek is dé remedie tegen zinloos geweld, aldus Violencia Antwerp. Dankzij de steun van Naft voor Projecten van de provincie Antwerpen biedt dit maatschappelijke project jongeren talentontwikkeling op maat. De jury laat 12 van de 30 deelnemers door naar de finale op 23 februari in Monty Kultuurfaktorij: het moment om hun zelfgeschreven nummer te delen met het grote publiek.

De strijd om een eigen album

Met de finale in zicht voorziet Violencia de 12 finalisten van een traject op maat. Onder begeleiding van ervaren producers en artiesten zoals Young B (Linkeroever) gaan ze aan de slag met eigen materiaal zoals beats en songteksten. Het muziekcentrum Trix verzorgt daarbij een inspiratieworkshop, dit alles ter voorbereiding op de grote finale. “In deze maanden hopen wij dat de overblijvers zich ontwikkelen van amateurkunstenaars tot semi-professionele artiesten”, legt Matthijs Spittel uit, oprichter van Violencia.

De finalejury bestaat uit Hef (Nederlandse rapper en idool van veel van de deelnemers), Karolien De Becker (dj en MNM-presentatrice van Generation M), Kean Jonas (een Amerikaanse artiestenmanager) en de twee ex-winnaars van de Rotterdamse Violencia-edities.

In de periode na de finale (1 maart 2017 tot en met 1 juli 2017) brengt de winnaar of winnares onder andere een debuutalbum en een videoclip uit. Dat wordt gefinancierd met het prijzenpakket t.w.v. 6000 euro. De prijs wordt uitgereikt door de Schepen van Jeugd Nabilla ait Daoud.

Zinloos geweld omzetten in optimisme

“Violencia maakt zinloos geweld binnen de maatschappij bespreekbaar voor zowel slachtoffers als daders. Waarom is iemand het verkeerde pad opgegaan? Wat zijn de gevolgen? En hoe streven we naar herstel? Met deze methodiek creëert Violencia een open maatschappelijke dialoog en zoeken we met alle betrokken partijen naar een juiste oplossing ”, zegt Sophie Vanneste, projectleidster van Violencia Antwerp. “Muziek is hierbij onmisbaar. Het is een taal die iedereen begrijpt en een uitlaatklep voor veel jongeren”, vult Spittel aan. “Met alle amateurkunstenaars in Vlaanderen als doelgroep is het een artistieke combinatie van rap, zang en spoken word”, klinkt het bij Violencia.

Van auditieronde tot finalepodium

In juli en augustus meldden 162 jongeren zich aan. 56 daarvan werden uitgenodigd voor de auditieronde. Vervolgens selecteerde de jury 30 deelnemers. Deze 30 Vlaamse jongeren woonden sinds september 2016 verschillende workshops en groepsactiviteiten bij.

Met behulp van hun geoptimaliseerde vaardigheden schreven ze een eigen nummer. Via Facebook koos het publiek (50% van de stemmen) zijn favorieten en selecteerde de jury op basis van hun inzet uiteindelijk de 12 finalisten.

Over Violencia

In 2010 werd Violencia opgericht. Matthijs Spittel wilde de jongeren uit zijn Rotterdamse stadswijk op het juiste pad houden. Na twee Rotterdamse edities (januari 2010 en mei 2013) is Violencia anno 2017 actief in Antwerpen (België). Het project wordt dit jaar georganiseerd door de Antwerpse studenten Sophie Vanneste en Matthijs Spittel.

Provincie Antwerpen geeft Violencia Naft

Mede dankzij de steun van Naft voor Projecten, maakten de jongeren achter Violencia hun grote droom ook in Antwerpen waar. Naft voor Projecten is een initiatief van Provincie Antwerpen dat creatieve jongeren financieel en inhoudelijk ondersteunt bij het realiseren van hun project. Al negen projecten genoten van deze unieke ondersteuning en in de toekomst mogen nog zes projecten beroep doen op Naft.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over