t,arsenaal wordt ARSENAAL/LAZARUS. Een nieuwe naam, een nieuw logo. De t en de komma zijn gesneuveld maar in ruil krijgt Mechelen er een topgezelschap bij: LAZARUS. Zes makers/spelers als ruggengraat van een nieuwe werking. Met genoegen neemt Willy Thomas het artistieke leiderschap op zich. De vaste waarde die het ARSENAAL altijd al was, wordt nu verrijkt met de energie van deze frisse bende.

Kwaliteit gekoppeld aan toegankelijkheid, speelsheid en transparantie gekoppeld aan reële betrokkenheid op de wereld. Dat is waar we samen voor gaan staan. Door te doen waar we goed in zijn: genereus en actueel theater maken met westerse en niet-westerse verhalen, ontleend aan de wereldliteratuur, gewoon van de straat geplukt of ontsproten aan het brein van een auteur. Door gasten uit te nodigen die ons inspireren maar ook uitdagen om ons en uw wereldbeeld te verbreden.

Door een podium te bieden aan Mechelaars van elke rang en stand, kleur en gezindheid in een nooit eerder gezien stadsproject (De grond der dingen) waaraan iedereen actief kan bijdragen. Er zijn veel plannen. Sommige wild, andere bescheiden. Maar allemaal met één doel voor ogen: een open huis zijn waar iedereen zich welkom voelt.

Nieuw seizoen

Benieuwd naar het seizoen 2016-2017, het eerste seizoen dat ARSENAAL/LAZARUS o.l.v. Willy Thomas samengesteld heeft? Kom dan naar KOMTERAAN! op donderdag 9 of vrijdag 10 juni, telkens om 20u15.

  • Als een soort ‘blijde intrede’ in Mechelen en als viering voor zijn elfjarig bestaan herneemt LAZARUS drie straffe voorstellingen van Russische schrijvers onder de noemer ‘De Russen komen!’: Oblomow, Idioot en Karamazow. Eén keer Gontsjarow, twee keer Dostojewski. En omdat vieren geen drieën is gooit LAZARUS er als extraatje nog een Bukowski bovenop: Wat is drinken? (een vraag die niet voldoende beantwoord kan worden).
  • Twee nieuwe creaties die nu al tot de verbeelding spreken: De zonder zon zon (tekst Pieter De Buysser, regie Ruud Gielens) met Jaak Van Assche en Zouzou Ben Chikha en De Long Con (tekst Joost Vandecasteele, regie Gerardjan Rijnders) met Els Olaerts en Wouter Hendrickx.
  • Coproductie met Toneelhuis - Wat ik graag zou zijn als ik niet was wat ik ben – een blij artistiek weerzien tussen Benjamin Verdonck en Willy Thomas.
  • In het kader van het Mechelse evenement OP.RECHT.MECHELEN. maken ARSENAAL/LAZARUS en Zefiro Torna samen de locatievoorstelling JUST=, ‘recht spraak in zeven klank beelden’, eind mei 2017 te zien en te beleven in het Hof van Savoye, het huidige Mechelse gerechtshof.
  • ARSENAAL/LAZARUS lanceert ook de Nederlandse satirische nieuwsformat Orde van de Dag in Mechelen/Vlaanderen, niet te missen!
  • Gastgezelschappen zoals de Roovers, Sarah Eisa & Anouk Sturtewagen, Lucinda Ra & De Werf, Zuidpool, Theater Malpertuis, Tristero, Haider Al Timimi (Kloppend Hert) & BRONKS, Moussem en KVS & Platform 0090. En ook PAX Europa, onze coproductie met De Nieuw Amsterdam en Toneelhuis, krijgt in het najaar hier een plek.

Dit is het nieuwe aanbod in grote lijnen maar dit artistieke verhaal wordt tijdens het seizoen ook nog aangevuld met ad hoc ideeën en initiatieven.

KOMTERAAN! op 9 en 10 juni om 20u15

LAZARUS maakt samen met gastacteurs en schrijvers een wervelend avondprogramma waar veel in aan bod komt, zowel theater als literatuur, film en muziek. Zo maakt u kennis met ARSENAAL/ LAZARUS en Willy Thomas, ontdekt u wat we volgend seizoen voor u in petto hebben en proeft u van dit nieuwe artistieke universum waarin wij u de volgende jaren graag een deugddoend, verkwikkend bad laten nemen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: