Anne Marie Van Broeck

Theater Zeemanshuis heeft ook voor het komende theaterseizoen 2017-2018 onderdak gevonden in het Fakkeltheater. Vijf producties komen hier op de planken. Eén maal in de kleine Fakkel, driemaal in de Zwarte Zaal, en één maal staan ze zelf in de Rode Zaal. Twee nieuwe producties, twee hernemingen van dit afgelopen seizoen, en een klassieker die zij reeds verschillende keren brachten.

Vijf producties, omdat hun speelseizoen al vroeg begint, gezien het Fakkeltheater deze zomermaanden non-stop open blijft. Theater Zeemanshuis begint dan ook reeds midden augustus en brengen dan tot midden september verschillende voorstellingen van hun klassieker “Schippersstraat”.
Dit verhaal, een volksstuk van Jos Houben, ging in première in maart 1985 in het voormalige Zeemanshuis, in de beginperiode van het huidige theatergezelschap. Het werd toen verschillende seizoenen gespeeld, en in 1999-2000 hernomen, met in het totaal meer dan 200 voorstellingen. Een aantal acteurs uit die periodes zullen nu ook meespelen, maar in andere rollen.
Het verhaal heeft plaats op 14 - 15 augustus 1922, en schetst een gewone dag uit het leven van de bewoners van de Antwerpse Rosse Buurt, in het bijzonder uit de vroege kinderjaren van John Lundström (1919-1990), de latere volkszanger.
VIZIT Antwerpen biedt in het kader van deze voorstellingen op zaterdag en zondag ook wandelingen in de wijk aan, waardoor men het verhaal nog meer kan contextualiseren: het reilen en zeilen, vroeger en nu, dus in deze buurt.

De tweede productie speelt in oktober in de Zwarte Zaal. “God, erger je niet” is oorspronkelijk van David Javerbaum, en stond tot voor kort (2016) op Broadway in New York. De voorstelling die gebracht wordt door Het Zeemanshuis is de eerste niet-Engelstalige versie, en het zal de eerste maal zijn dat dit stuk in Europa wordt gebracht.
Nick Delafontaine, die het stuk regisseert, had fragmenten gezien en deze intelligente komedie leek geschikt voor Theater Zeemanshuis. Stijn Van Haecke maakte de vertaling van het stuk. God Hemzelve zal zelf neerdalen, wat duidelijkheid scheppen, orde op zaken stellen en een geüpdatet versie van de tien geboden voorstellen. Uiteraard worden een aantal zaken naar het leven in Vlaanderen aangepast.

Vervolgens is er “De tribune”, te zien in februari 2018, omschreven met de woorden “Kameraadschap, vloeken, pils, gezang … elk weekend een feest op de tribune”. Voetbal staat wel centraal, maar is eigenlijk de context voor een verhaal over vriendschap, vrienden voor het leven, maar nu in de dertig … dus is er ook leven na/naast de voetbal.

Tenslotte kan men - wegens groot succes dit aflopende theaterseizoen - opnieuw, in respectievelijk november en maart 2018, de voorstellingen “Bunjeejumpen voor acteurs” en “Den Overval op Orval” gaan bekijken. “Bunjeejumpen, …” biedt ook nu elke avond een totaal andere voorstelling- zelfs de acteurs weten niet welk stuk ze die avond zullen brengen. Voor zij die dus van verrassingen houden, en fan zijn van deze vorm van theater, biedt Theater Zeemanshuis nu ook specifieke Bungee-abonnementen aan. Dit naast het andere abonnement voor drie voorstellingen naar keuze.

Stijn Van Haecke hoopt zowel nieuwe toeschouwers te ontmoeten, maar ook "mensen van vroeger" terug te zien, bijvoorbeeld om nog eens "Schippersstraat" te komen kijken, of de andere producties te ontdekken.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: