Ik wil wel van het gezeur af zijn, want ik ben het echt zat na tien jaar.” 10 jaar juridisch getouwtrek, 10 jaar media-aandacht. Het leven van baby Donna is niet dat van een doorsnee meisje. Het voortdurende gevecht van wie haar ouders mogen zijn, eist z’n tol. Donna wil dat iedereen haar met rust laat. Maar wie is baby Donna? En wat heeft ze de voorbije jaren meegemaakt? Donna woont al 10 jaar in Nederland, bij haar adoptieouders Wim en Nathalie Jansen. In Telefacts doorbreken zij voor het eerst het stilzwijgen. Wim en Nathalie vertellen over de jaren vol media-aandacht en juridisch geruzie, en wat dat met hen en Donna heeft gedaan.

Het levensverhaal van baby Donna begint op 28 februari 2005. In het Vlaamse Zottegem bevalt haar Belgische draagmoeder. Ze is niet alleen in het ziekenhuis. Ook Wim en Nathalie zijn aanwezig bij de geboorte, de pasgeboren Donna is voor hen bestemd. Hoeveel ze voor het kindje hebben betaald, willen ze tot op de dag van vandaag niet vertellen. Nathalie: “Als het belangrijk was, zou ik het zeggen. Maar alle onkosten zijn betaald.”

Amper 3 maanden later beheerst Donna plots het nieuws. Haar Vlaamse biologische vader, Bart Philtjens, eist haar op. Hij zegt dat hij niet op de hoogte was van de verkoop van Donna aan het Nederlandse echtpaar. Na heel wat onderzoeken krijgt hij omgangsrecht, maar de strijd is bitsig. En ook de veiligheid van Donna is al die jaren topprioriteit. Nathalie: “Wanneer Donna buiten speelde, waren er periodes dat ze altijd met een agent buiten speelde. Dat wist ze zelf niet. Die agent was dan in burger. Die speelde met haar in de zandbak en dat had ze niet door. Eigenlijk lag er een heel vluchtplan klaar. Op een gegeven moment zijn er op de kleuterschool sloten aangebracht omdat ook de leraren zich niet meer veilig voelden. De biologische vader van Donna dreigde ermee haar zelf te komen ophalen en de leraren dachten: als dat zou gebeuren, dat kunnen we onszelf nooit vergeven.”

Het gezin gaat kapot aan de stress en de verwijten die ze krijgen, zeggen ze. Donna krijgt constant van vriendjes te horen dat ze gekocht is. Het dreef de vader zelfs zo ver dat hij uit het leven wilde stappen. Wim: “Ik kreeg hele gekke ideeën. Om te zeggen we maken er een eind aan, ik wil dit niet meer. Ik wil rust voor het hele gezin. Zo ver was ik. Ik wilde rust voor iedereen. En we werden niet met rust gelaten, nooit.”

De jacht op namaak

In België alleen al zijn vorig jaar bijna 7 miljoen stuks namaakproducten in beslag genomen. Namaaksigaretten, kleding, parfums en medicijnen. "Alles wat gemaakt wordt, wordt ook nagemaakt". Dat zegt Chris Vansteenkiste, een Gentenaar die al 5 jaar aan het hoofd staat van de dienst namaak van Europol, de Europese politiedienst in Den Haag. Hij en zijn team begeleiden en ondersteunen de politie en douanediensten van verschillende landen, om de criminele bendes in kaart te brengen en op te rollen. "Het is niet zo dat wij met ons team kriskras door Europa hollen om eigenhandig operaties te gaan leiden. We gaan onderzoekers helpen, hetzij via analyse, hetzij via technische steun."

Telefacts volgt Chris Vansteenkiste tot in Macedonië, in de Balkan, waar hij meewerkt aan een grote anti-namaakoperatie van de Werelddouane-unie. Op de luchthaven van de hoofdstad Skopje helpt hij zoeken naar namaakmedicijnen. Samen met nog een Vlaamse: Sandra Wens. Zij leidt de operatie. Samen onderzoeken ze een verdacht pakket met kankermedicijnen. Sandra Wens, expert namaak Wereld Douane organisatie: "De aangegeven waarde is nogal hoog. Vroeger konden we daaruit concluderen dat het echte waren, tegenwoordig is dat geen indicator meer”.

Om echte van namaakpillen te onderscheiden heeft Europol sinds kort een speciaal scanapparaat: daarmee test Chris medicijnen op hun echtheid, zelfs door de plastic verpakking. Chris: "Het is een laserstraal die erdoor gaat en de concentratie van de pil controleert". Onlangs heeft hij er 2 miljoen namaakmedicijnen mee ontdekt in Oostenrijk. Namaak is echter nog lang niet de wereld uit. Chris: "Er zal altijd namaak zijn, we gaan dat nooit kunnen uitsluiten. Maar we moeten het wel een beetje beheersbaar maken.”

Telefacts: Baby Donna: het hele verhaal & de jacht op namaak dinsdag 26 mei 2015 om 21.55 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over