De 18-jarige Nederlandse Emma had zes jaar lang anorexia. Had. Want intussen is ze overleden. Haar laatste weken heeft ze zelf gefilmd, samen met haar verzorgers. Het was haar vurige wens om – na haar dood – van dat videodagboek een documentaire te laten maken over haar ziekte. Over haar jarenlange strijd, over hoe ze in een kliniek in Portugal kiest voor het leven, maar er achter komt dat het te laat is. Omdat de schade aan haar lichaam te groot is.

De documentaire Emma Wil Leven ontroerde heel Nederland en deed heel wat inkt vloeien. Dinsdag 20 juni wordt de reportage door Julie Colpaert ingeleid in Telefacts Zomer. In de reportage komt iedereen uit Emma's omgeving aan het woord: haar verzorgers, behandelaars, artsen, ouders en vriendinnen. Allemaal getuigen ze over hoe graag Emma wilde genezen. Ze wordt een aantal keer gedwongen opgenomen, maar de dwangvoeding werkt niet. Op haar 17de laat ze zich uiteindelijk opnemen in een gespecialiseerde eetstoornissenkliniek, Human Concern, in Portugal. Het is haar laatste kans, want Emma is dan eigenlijk al uitbehandeld. Haar lichaam is te verzwakt. “Ik vond dat heel verdrietig om te zien, dat ze langs de ene kant het leven aangreep, eindelijk, en aan de andere kant werd er aan haar getrokken naar de dood toe”, getuigt Carmen Netten, die Emma in Portugal begeleidde.

In Portugal begint Emma haar videodagboek bij te houden. Het zijn heel confronterende, schokkende maar tegelijk ook eerlijke beelden. “Ik ben nog anorectisch, omdat ik verdomme niet meer durf te eten. Ik neem 650 calorieën in... maar ik ben nagenoeg dood. Ik zal proberen nog een allerlaatste keer verdomme te genezen van mijn ziekte. En dat vanaf morgen. Ik ben doodsbang”, zegt Emma in een laatste opflakkering. Het was te laat.

Na de reportage zal Julie Colpaert kijkers met vragen verwijzen naar ANBN, een vereniging die jongeren met eetstoornissen en hun families helpt. Op hun website www.anbn.be is veel informatie te vinden over anorexia. ANBN is één van de organisaties die nu al voor het tweede jaar op rij steun krijgt van Rode Neuzen Dag, het initiatief van VTM, Qmusic en Belfius dat jongeren met psychische problemen helpt.

Morgen om 18.00 is er op de pagina van VTMNIEUWS onder voorbehoud een Facebook Live, met iemand van ANBN en een meisje dat anorexia overwon om alvast vragen van kijkers te beantwoorden.

Emma Wil Leven, dinsdag om 21.50 in Telefacts Zomer

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over