In België zie je al een tijd geen wilde dieren zoals olifanten en tijgers meer in het circus. Het is verboden bij wet, een wet die er kwam na een jarenlange campagne van dierenrechtenorganisaties. In de Verenigde Staten zorgde één olifant voor een revolutie in de dierenrechten: de Afrikaanse circusolifant Tyke. Haar verhaal is tragisch: in 1992 sloegen tijdens een optreden de stoppen door bij Tyke. Voor een publiek van honderden doodde ze haar trainer en vertrappelde ze een stalknecht.

Meteen na de moord op haar trainer, sloeg Tyke op hol in de straten van Honolulu. Uiteindelijk werd de olifant afgemaakt met tientallen kogels. Camera’s filmden hoe een majestueus dier met roze feesthoed op in het midden van de straat in mekaar zakte.

Telefacts Zomer reconstrueert het incident in het Amerikaanse Honolulu met archiefbeelden en nieuwe getuigenissen, maar gaat ook verder in op de zware trainingen van de circusolifant en het harde leven in de circusindustrie.

De vorige trainer van Tyke had dit zien aankomen en had maanden eerder al gewaarschuwd voor het wispelturig karakter van de olifant: “De mensen zeggen: Wat is er volgens jou fout gelopen? Waarom heeft Tyke zoiets onnatuurlijks gedaan? Dit was het eerste natuurlijke wat Tyke had gedaan in haar leven: weglopen. Ze dacht: Ik hoor hier niet te zijn. Ik ben moe. En op de laatste dag van haar leven gedroeg ze zich als een echte olifant.

Circusolifanten blijken niet bepaald zachtaardig aangepakt te worden. “Hen trainen is vooral hen bang maken”, getuigt trainer Sally Joseph. “Olifanten zijn groot en ze kunnen heel gevaarlijk zijn. En vroeger luidde de theorie: zolang ze bang zijn van je, zullen ze niks doen. Trainers sloegen tot de olifanten begonnen te roepen. Tot die opgaven...”.

Tyke, de circusolifant die er genoeg van had: op donderdag 30 juli 2015 om 22.15 in Telefacts Zomer bij VTM.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over