Iedereen in België en Luxemburg zal de tweede film van Jean-Charles, die geselecteerd is door la Quinzaine des Réalisateurs, kunnen ontdekken. Het publiek (diegene die de film graag wil zien) hoeft geen weken te wachten tussen de bioscooprelease en VOD-release en zullen hierna aan mond-tot-mondreclame deelnemen.

Het is een nieuwe stap voor THE DORKELS in zijn Europese releasetour in Day-and-Date**, die begonnen is op 26 maart in Slowakije en na Nederland, Polen, Spanje en Tsjechië eindigt in het Verenigd Koninkrijk tegen het einde van de week (25 april). In België is de release in Day-and-Date* nog uitzonderlijk, en werd toegevoegd aan een dozijn films die gelijktijdig uitgebracht werden in België op zowel VOD als in de bioscoop, zoals de documentaire L’ESPRIT DE 45 (van Ken Loach), de eerste film APRÈS LA NUIT van Basil da Cunha en ADIEU AU LANGAGE van Jean-Luc Godard.

Door het kiezen van dit model van multi-ondersteunende uitzending, kiezen de distributeurs van deze Europese gebieden voor een innovatieve strategie waardoor het publiek toegang krijgt tot de films en omgekeerd, waardoor de schrijvers hun werk kunnen verbinden met hun publiek en de distributeurs tot het gehele universum van distributie.

“De meest gedurfde films, die minder commercieel zijn, zijn diegene die de belangen kristalliseren van de hedendaagse creatie, zij vinden de weg nauwelijks of niet naar de bioscoop. De mogelijkheid om geen tijd te hebben om een film te ontdekken, bestaat niet meer bij het publiek. Een distributeur moet dus nadenken over de locaties van bioscopen. VODs, festivals, evenementen zijn plaatsen waar rekening gehouden moet worden om het publiek de kans te geven een film te zien. Het is tenslotte een vraag om een aanvaardbare ruimte te creëren voor de bioscoop, buiten voor de commerciële imperatieven.” Julien Rejl, Numéro Zéro.

De releases zijn ingeschreven in het kader van SPIDE (en van een groot deel TIDE), een pan-europees project, ondersteund door de Europese Commissie en gecoördineerd door ARP.

  • * op UniversCiné.be, VOO, DVDPost, Plush en iTunes.
  • ** Releases (quasi-)gelijktijdig gesteund (door de bioscoopzalen en platformen van VOD)

THE DORKELS van Jean-Charles Hue, verkozen door La Quinzaine des Réalisateurs 2014, won de volgende prijzen : Prijs Jean Vigo en de Grand Prix du Festival de Turin. Jason Dorkel is 18 jaar en behoort tot de reisgemeenschap. Hij staat op het punt zijn Christelijke doop te vieren op het moment dat zijn halfbroer Fred terugkeert na vele jaren in de gevangenis te hebben gezeten. Samen, vergezeld met hun kleine broer Mickael, een impulsieve en geweldadige kerel, vertrekken de drie broers op wereldreis « gadjos » op zoek naar een lading koper.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer informatie
Meer over