Kim Gijsbrechts

Ja, je leest het goed. ‘Twerking in Antwerp’ met 5 Seconds of Summer. Niet meteen 2 dingen die je in één zin verwacht. Al was dat vrijdagavond wel het geval in het Sportpaleis te Antwerpen. Muzikaal dan wel te verstaan. De Australische rockgroep, bestaande uit Luke Hemmings, Michael Clifford, Calum Hood en Ashton Irwin, bracht vrijdag namelijk een op Antwerpen geïnspireerd nummer dat misschien wel een klassieker wordt op het nieuwe album. Als was dat laatste wellicht als grap bedoeld. Toch kon het “Antwerk, Antwerk, Antwerk. We be twerking in Antwerp.” de nodige glimlachen tevoorschijn toveren.

Het sportpaleis was misschien niet volledig uitverkocht; een grotere gillende massa hysterische jonge meiden met papa, mama of vriendje, maak je niet snel mee. Het geschreeuw maakte het met momenten moeilijk de band nog goed te verstaan.

Vanaf het moment dat lead zanger/ gitarist Luke Hemmings - die wat weg heeft van 1D’er Liam Payne met z’n stoppelbaardje - het podium betreedt, springt het publiek recht voor de rest van de avond. Met ‘Hey Everybody’ verwelkomen de jongens het publiek en brengen ze de sfeer er meteen in. Klappende handen, zwaaiende armen en meezingende fans zijn de regel deze avond. Een kort pauze midden in het nummer ‘Hey Everybody’ en later ook na ‘Castaway’, zorgt voor een ware ‘frenzy’ in de zaal. Al blijkt dit voor bandleden niet voldoende. Zo dagen ze de jonge fans uit om nog harder mee te zingen “Is that all you got?” klinkt er vanaf het podium.

Er wordt niet enkel luid meegezongen. Ook GSM lampjes lichten op tijdens ‘Outer Space’ en toveren de goed voorbereide concertgangers papieren bladen tevoorschijn met daarop zwart-geel-rood gekleurde sterren. Zo ontstaat er als het ware een Belgische sterrenhemel. Ook iets later in de set bij het mooie ietwat donkere en diepgaandere ‘Jet Black Heart’, dat ingezet wordt door Clifford zichzelf begeleidend op gitaar, komen erpapieren tevoorschijn. Dit keer met korte stukjes tekst uit het nummer. Al blijkt dat duidelijk overbodig wanneer Michael zijn fans vraagt het refrein te zingen en duidelijk wordt hoe goed iedereen de tekst kent.

Een enthousiaster publiek had de groep niet kunnen wensen en dat werd geapprecieerd door de bandleden. Bij het opsommen van leuke typische Belgische dingen kwamen na bier (1) en bier (2) natuurlijk ook de fans, “Al of you” (3) aan de beurt. En dat zijn er al een stuk meer dan de laatste keer dat ze hier in België waren. Misschien dat het hun de volgende keer wel lukt om het Sportpaleis uit te verkopen. Ze komen alleszins terug: “It’s fans like you that make us want to come back.”, Aldus drummer Ashton.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
5 Seconds of Summer
Datum: 
20-05-2016
Locatie: 
Sportpaleis Antwerpen
Meer over