“We kunnen wel wat sjoemelen met je lengte en je gewicht”

Het aantal maagoperaties of gastric bypasses is de voorbije vijf jaar meer dan verdubbeld. Jaarlijks ondergaan om en bij de 10.000 Belgen een operatie om gewicht te verliezen. Wie die dure ingreep terugbetaald wil zien, moet aan enkele strikte voorwaarden voldoen. Houden chirurgen zich aan die voorwaarden? Volt gaat op onderzoek.

Prijzen voor een maagoperatie schommelen tussen de 6.000 en 8.000 euro. Die kost kan voor de patiënt na tussenkomst van het Riziv teruggebracht worden tot 1.200 euro. Maar dan moet die voldoen aan heel strikte en duidelijke voorwaarden.

Gewichten in bh

Een belangrijke voorwaarde is een hoge Body Mass Index (BMI). Wie een BMI heeft hoger dan 40 komt sowieso in aanmerking voor terugbetaling. Wie een BMI heeft tussen de 35 en de 40 kan ook rekenen op een tegemoetkoming, maar dan moeten er bijkomende gezondheidsproblemen zijn: diabetes, hoge bloeddruk of slaapapneu.

Houden chirurgen zich aan die voorwaarde? Volt gaat op pad met een vrouw met een BMI van 37. Ze heeft verder geen gezondheidsproblemen. Zij komt dus niet in aanmerking voor terugbetaling, maar is dat ook telkens de boodschap die ze krijgt van de bezochte chirurgen?

Neen, dus. Sommige artsen zijn bereid haar lichaamslengte en gewicht op papier aan te passen om het BMI hoger te laten uitkomen. En onze gelegenheidsreporter krijgt zelfs de suggestie om bij de officiële weging gewichten in haar bh te stoppen. Het volledige verhaal, op woensdag 20 mei in Volt undercover.

Nog in Volt op woensdag:

  • In de reeks moeilijke beroepen doet Julie Van den Steen van radiozender MNM een nachtje door. Niet om te feesten, wel om een shift mee te draaien op de vroegmarkt.
  • Vandenborre belooft leveringen aan huis binnen de 2 uur. Kobe Ilsen vraagt een crèche, een kapsalon en een bejaardentehuis om dat samen met hem even te reclametesten.
  • Airbnb is een website waar toeristen op een makkelijke en goedkopere manier een slaapplaats kunnen vinden. En waar mensen met een kamer op overschot even makkelijk een slaapplaats kunnen aanbieden. Simpel en handig, maar ook een doorn in het oog van de hotelsector, want aanbieders van airbnb's ontsnappen aan heel wat controles en verplichtingen waar hotels wél aan moeten voldoen. Airbnb, het Uber van de hotelsector? Een discussie!
  • Hoe lang is brood houdbaar en eetbaar? Volt vergelijkt verschillende broden en komt tot verrassende vaststellingen.

Volt: op woensdag 20 mei om 21.10 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over