Met groot genoegen kondigen de European Film Academy en EFA-Producties de titels aan van de 50 films, die dit jaar geselecteerd zijn voor de filmlijst die in aanmerking komt voor een European Film Award 2016! Met 33 Europese landen die vertegenwoordigd zijn, illustreert deze lijst opnieuw de grote diversiteit van de Europese cinema.

De twee Belgische films « D’Ardennen » van Robin Proot en « La Fille inconnue » van Jean-Pierre & Luc Dardenne maken deel uit van de selectie van 50 langspeelfilms die kans maken op een nominatie voor de European Film Awards! Daarnaast maken ook vier Belgische coproducties kans op een nominatie: « Elle » van Paul Verhoeven (Entre Chien et Loup), « I, Daniel Blake » van Ken Loach (Les Films du Fleuve), « Beyond the mountains and hills » van Eran Kolirin (Entre Chien et Loup) en « Baccalauréat » van Cristian Mungiu (Les Films du Fleuve).

In de 20 landen met de meeste EFA-Leden hebben deze leden één nationale film rechtstreeks in de selectielijst gestemd. Om de lijst te vervolledigen heeft een selectiecommissie bestaande uit EFA-Bestuursleden en gevraagde deskundigen Péter Bognár (Hongarije), Dave Calhoun (G.B.), Paz Lazaro Barquilla (Spanje), Christophe Leparc (Frankrijk) en Alik Shpilyuk (Oekraïne) extra films opgenomen.

In de komende weken zullen meer dan 3.000 leden van de European Film Academy stemmen voor de nominaties in de categorie Europese Film, Regisseur, Acteur, Actrice en Scenarist. De nominaties worden dan aangekondigd op 5 november tijdens het Sevilla Europees Film Festival in Spanje. Een 7-koppige jury zal dan beslissen over de prijswinnaars in de categorieën Europese D.O.P., Montage, Productie-ontwerp, Kostuumontwerp, Haar en Make-up, Componist en Geluidsontwerp.

De 29ste European Film Awards met de presentatie van de winnaars zal plaatsvinden op 10 december in Wroclaw, Europese Culturele Hoofdstad 2016.

Voor meer informatie over de films en een complete lijst van de prijscategorieën: www.europeanfilmawards.eu

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: