Maandenlang was een aanzienlijk deel van de Syrische grensstad Kobani in handen van IS. In januari kwam daar een einde aan. Reporter Kiki King trok op met de Koerdische strijders aan het einde van een slopende krachtmeting met IS. Het leven in een belegerde stad, in het heetst van de strijd. Een strijd waaraan ook heel wat jonge Koeridische vrouwen deelnamen. In Vranckx op zaterdag 25 april om 20.10 u. op Canvas.

“Alles is verwoest, we hebben niks meer.” Twee vrouwen staan naast de restanten van hun huis. Kobani ligt in puin.

Beritan Judi is 19 jaar. Voor het conflict in Syrië ging ze gewoon naar school. Nu heeft ze een heel andere bezigheid. “We vuren onze bommen af en we wachten op het bevel om opnieuw te schieten. Ik denk niet dat de oorlog nog lang zal duren. We zijn er bijna.” Beritan is één van de vele vrouwelijke Koerdische strijders.

In een geïmproviseerd kerkhof helpen kinderen met stenen de graven te scheiden. “De strijd is mentaal zwaar voor de kinderen,” vertelt Sharvin, een lerares. “In het begin weenden ze vaak. Langzaam maar zeker weten ze het een plaats te geven.”

“Mijn neef is geraakt door een raket. Hij verloor de helft van z’n hoofd en ligt nu begraven in Kobani,” zegt een meisje van amper tien schijnbaar emotieloos. “Als ik dan toch moet sterven, laat het dan in Kobani zijn.”

The City that beat ISIS – Een reportage van Channel 4 © 2015

De bevrijding van Kobani: In Vranckx op zaterdag 25 april om 20.10 uur op Canvas.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over